Европа ни помага за по-добро здравеопазване

До края на годината очаквам първите резултати от действията ни за изравняване неравенствата в здравеопазването в страните от ЕС. Това съобщи пред “Труд” еврокомисарят по здравеопазване Витенис Андриукайтис. Той даде старт на работата на група евродепутати, които ще работят по отстраняването на проблеми в здравните системи в държавите членки. “Ключов приоритет за нас ще са превенцията, промоцията, достъпът до здравеопазване на всички, така че върху здравната карта на ЕС да се увеличат зелените зони”, каза още еврокомисарят. Той допълни пред “Труд”, че знае за проблемите на сектора в България - като се започне от първичната помощ и се стигне до болничната.

Инициативата е на българския евродепутат Андрей Ковачев (ГЕРБ), на Националната ни пациентска организация и на Европейския пациентски форум. Към нея се присъединиха евродепутати от 17 държави, представители на пациентски и лекарски организации, на болничната помощ и фармацевтичната индустрия.

Ковачев заяви, че ще се определят няколко приоритета - например доболнична, спешна помощ и болнична помощ, по които Европа може да ни подпомогне и финансово.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве