Даниел Митов: Антисемитизмът и проявите на религиозна нетърпимост отново взривиха света

Антисемитизмът и проявите на религиозна нетърпимост отново взривиха света. Това каза министърът на външните работи Даниел Митов по време на откриването на изложба в Народното събрание, посветена на Международния ден в памет на Холокоста. Министър Даниел Митов заяви, че днес призивът е да препотвърдим ангажиментите си и да положим усилия за ограничаването и елиминирането на антисемитизма във всичките му съвременни форми.

Според Митов, когато имаме пред себе си един обективен прочит на българската история, можем ясно да погледнем Европа очи в очи и да заявим, че в онези кръвопролитни времена сме се изправили срещу чудовищната машина на антисемитизма.
„Европа е такава, каквато я познаваме днес не само заради своите грешки, но и заради своите достойни постъпки”, заяви Митов.

По думите му 70-годишнината на освобождаването на лагера Холокоста в календара на световната и европейската история е дата, която ни показва и нещо друго, че воденето на политика, мотивирана етнически и религиозно е една от най-суровите грешки, който човечеството някога е допускало.

„Днес след повече от половин век от катастрофалните за човечеството събития от този безпрецедентен акт на омраза към различния, светът отново е свидетел на ярки прояви на нетолерантност и антисемитизъм. Тревогата на демократичната общност е огромна. 10 години след решението на генералната асамблея на ООН да определи 27 януари, като ден на възпоменание на жертвите от Холокоста“, коментира Даниел Митов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини