Българските антарктици стигнаха до остров Ливингстън

Скатов се подготвя за изкачването на 14-ия си връх

Шеф на „Нисан“ арестуван за измами Укривал доходи и харчел фирмени пари за лични нужди

Испания иска гаранции за Гибралтар в проектоспоразумението за Брекзит

Обучават лекари и психолози за ранно откриване на депресия

Соня Йончева идва в България Звездната прима пристига за кинопремиера

Над 200 ученици се запознаха с културата и традициите на Австрия Областният управител на Велико Търново проф.Любомира Попова прие посланика на Австрия

22 г. затвор за двама трафиканти на хероин

Германия прекрати оръжейния експорт за Саудитска Арабия

Млади изследователи от Стопанска академия представиха свои разработки Творческите работи бяха презентирани на 11-та докторантска научна сесия

КПКОНПИ е внесла иск за отнемане на имущество от Евелин Банев-Брендо и семейството му на стойност 23 275 542 лева

Гуардиола виновен за кризата на Германия

Искат забрана на Иванчева и Петрова да напускат страната

Треньорска рокада в „Левски“ заради вратарите, Михайлов пред подпис

Специализираната прокуратура с подробности за ареста на Петко Дюлгеров

Лиляна Павлова: Не може да подменим 240 000 асансьора в страната

Ще финансираме всички мерки, които са необходими асансьорът да е енергоефективен, но не финансираме категорично подмяна на асансьорите с нови или втора употреба. Това е недопустима дейност. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на брифинг след заседание на Министерски съвет.

„В сградите в страната имаме над 240 000 асансьора, вероятно някой си е представял, че държавата ще подмени 240 000 асансьора, дали е необходимо, е друга тема. Вероятно някой очаква, че държавата ще извади 5 млрд. лева да подмени асансьорите, сами разбирате, че това няма как да се случи“, каза Павлова.

„Това, което държавата ще финансира и ще подкрепи, е асансьорите в тези сгради да бъдат енергийно ефективни. Това включва енергоефективно осветление, система за пестене на ток в тези асансьори”, посочи министърът. „Отговорност на собствениците на сградата е да има договор за техническа поддръжка на тези асансьори. Министъра на икономиката е предприел действия за проверка на фирмите, които са длъжни да правят технически контрол и поддръжка на асансьорите. Проблемът с тях безспорно е от една страна, че фирмите извършват фиктивен технически контрол на асансьорите или предписват дейности за ремонта и те не се реализират от собствениците, както е ангажиментът“, коментира Павлова.

По думите й от екипа на Министерството на икономиката предприемат по-строги санкции за фирмите, които извършват или не фиктивен контрол. „Собствениците трябва да си наемат такива фирми и да проследят техническото състояние, а ние ще подкрепим с всички възможно асансьорите да са енергийно ефективни“, допълни Павлова. „На всички асансьори ще бъдат предписани мерки, които ние ще финансираме”, посочи тя и допълни, че всички дейности ще се извършват от избрани изпълнители.

„В този процес отговорността е на 100% на общините, които са основен изпълнител, основната институция, основната част от тази програма е в ръцете на българските общини. Те са тези, които ще приемат заявленията и по реда на закона за обществени поръчки, чрез открити процедури за обществени поръчки ще имат ангажимент да изберат фирми, които да изпълняват тези дейности“, посочи Павлова. Министърът каза още, че Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради няма да финансира ремонт, обзавеждане и оборудване вътре в индивидуалните апартаменти.”Програмата финансира само общи части, дограма, изолация на сградата и всичко, което е извън апартаментите“, коментира Павлова.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.