Строежът на социалния блок в “Аспарухово” започва

Община Варна възложи на консорциум “Инфра Строй - АМИ” строителството на социалния блок в кв. “Аспарухово”. Това става ясно от регистъра на Агенцията за обществени поръчки, където е публикувана информация за договора. Софийският консорциум е спечелил с цена за изпълнение от 2,5 млн. лв. без ДДС.

Блокът, в който ще има 30 жилища, трябва да бъде завършен до октомври. Парите за проекта ще бъдат отпуснати по програма “Регионално развитие” (ОПРР). Това е вторият опит на местната власт да усвои спечелените пари. Първоначално социалният блок трябваше да изникне в кв. “Възраждане”, но протести на живеещите наоколо, накараха общината да се откаже с официално уведомление до Управляващия орган на ОПРР. След наводненията в “Аспарухово” м.г., при които местни хора останаха без дом, общината реши да реанимира проекта, но вече в пострадалия квартал. След позволение от Брюксел стартира процедура. Тя също бе съпътствана от протести, но общината проведе анкета, която показа одобрение от повечето жители в района.

Жилищата ще бъдат завършени до ключ. В тях с приоритет ще се настаняват хора с увреждания, които са загубили домовете си в потопа, обясни зам.-кметът на Варна Лидия Маринова. “Постигнахме компромис с управляващия орган за регламента за настаняване, който ще ни позволи да въведем само хора от “Аспарухово”, които действително бяха засегнати от наводнението”, обясни Маринова. По предварителни данни в социалния блок ще живеят 45 семейства, или около 130 души.

Зам.-кметът допълни, че жилищата ще бъдат обзаведени с мебели и най-необходимата бяла техника. Наемателите ще плащат наем съгласно общинската наредба за настаняване, т.е. между 20-40 лв., в зависимост от квадратурата. Те ще са длъжни да си плащат сметките за ток и вода.

Специална комисия с хора от квартала ще следи дали всички в блока си изпълняват съвестно задълженията. Вторият етап от проекта предвижда с настанените да работят социални работници, както и да им бъдат осигурени образователни и квалификационни курсове. “Идеята не е да осигурим завинаги жилища на тези хора, а да им помогнем в труден за тях момент”, обясни Маринова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони