На 21 април 2018 да почерпят

Химическите инспектори на ООН все още не са посетили Дума

Гергана Орлова след инцидента с ранената полицайка: Върнах се в миналото незабавно. Бях изненадана и разочарована През 2003 г. жената преживява същия ужас

И в България се открива Институт за изучаване на Холокоста

Италиански съд наложи тежки присъди на мафиоти и бивши държавни служители

Вдигат паметник на кан Тервел около НДК Грандиозни чествания за 1300г. от победата над арабите при Константинопол

Азербайджанска красавица фенка на 100 Кила Певицата беше на двудневно посещение в България, за да представи песента си „X My Heart“

САЩ определи Русия и Китай като „дестабилизиращи сили“

Турската Централна банка е изнесла златния си резерв от Федералния резерв на САЩ

Антитерористично учение се състоя на полигона „Ново село“

Три нарушения – пак на изпит за книжка МВР организира курсове и прави регистър на джигитите

Парите за пенсия носят доход до 6,1% Инфлацията изяжда спестяванията за старини

Вижте акцентите от броя на “Труд” в събота, 21 април 2018

Министър Ангелкова пред WTTC: В последните две години туризмът в България отчита ръст от над 25% Във всеки проект за развитие на туризма участват местните хора, общините и бранша

Президентът Румен Радев: Цветанов трудно осмисля това, което чете  (ОБЗОР) Държавният глава обяви, че кампанията му отдавна е отчетена пред Сметната палата 

Строежът на социалния блок в “Аспарухово” започва

Община Варна възложи на консорциум “Инфра Строй – АМИ” строителството на социалния блок в кв. “Аспарухово”. Това става ясно от регистъра на Агенцията за обществени поръчки, където е публикувана информация за договора. Софийският консорциум е спечелил с цена за изпълнение от 2,5 млн. лв. без ДДС.

Блокът, в който ще има 30 жилища, трябва да бъде завършен до октомври. Парите за проекта ще бъдат отпуснати по програма “Регионално развитие” (ОПРР). Това е вторият опит на местната власт да усвои спечелените пари. Първоначално социалният блок трябваше да изникне в кв. “Възраждане”, но протести на живеещите наоколо, накараха общината да се откаже с официално уведомление до Управляващия орган на ОПРР. След наводненията в “Аспарухово” м.г., при които местни хора останаха без дом, общината реши да реанимира проекта, но вече в пострадалия квартал. След позволение от Брюксел стартира процедура. Тя също бе съпътствана от протести, но общината проведе анкета, която показа одобрение от повечето жители в района.

Жилищата ще бъдат завършени до ключ. В тях с приоритет ще се настаняват хора с увреждания, които са загубили домовете си в потопа, обясни зам.-кметът на Варна Лидия Маринова. “Постигнахме компромис с управляващия орган за регламента за настаняване, който ще ни позволи да въведем само хора от “Аспарухово”, които действително бяха засегнати от наводнението”, обясни Маринова. По предварителни данни в социалния блок ще живеят 45 семейства, или около 130 души.

Зам.-кметът допълни, че жилищата ще бъдат обзаведени с мебели и най-необходимата бяла техника. Наемателите ще плащат наем съгласно общинската наредба за настаняване, т.е. между 20-40 лв., в зависимост от квадратурата. Те ще са длъжни да си плащат сметките за ток и вода.

Специална комисия с хора от квартала ще следи дали всички в блока си изпълняват съвестно задълженията. Вторият етап от проекта предвижда с настанените да работят социални работници, както и да им бъдат осигурени образователни и квалификационни курсове. “Идеята не е да осигурим завинаги жилища на тези хора, а да им помогнем в труден за тях момент”, обясни Маринова.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.