Пътят Смолян – Мадан в района на Тикале ще остане затворен за 6 месеца

Конституционният съд образува дело за Истанбулската конвенция

България бележи рекорд в ръста на броя на затворниците в Европа

Доналд Тръмп все още не е поздравил Владимир Путин за преизбирането му

Криминалисти разкриха две оранжерии за отглеждане на марихуана в София

Почина бившият кмет на Банско Александър Краваров

Пясък на пътя причинил катастрофата на автобуса с българските туристи, твърди египетският шофьор

Затвориха детското отделение на Сандански поради липса на медици

Свлачища се активизираха в родопски села, застрашават хора и къщи

Плувци предлагат изграждането на 50-метров общински плувен комплекс в Търново Треньорите виждат съоръжението в района на Старо военно училище

Представят поетичен спектакъл за Мина в Елена

Снимка на деня: Отстраняват дърво, рухнало след бурята в София

Хванаха 1200 кг тютюн за наргиле за 600 хил. лв. без документи на “Капитан Андреево”

Села без ток и закъсали тирове в Шуменско

Марк Зукърбърг загуби над 6 млрд. долара заради скандала с изтичането на данни на потребители

Кунева: Корупцията продължава да е сериозен проблем в България

“Корупцията продължава да е сериозен проблем в България”. Tова каза вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева по време на брифинг във връзка с последния доклад на ЕК за напредъка на България по Механизма за сътрудничество и проверка, предаде “Фокус”.

“Отбелязано е необходимостта от преглед и актуализация на антикорупционната стратегия, като е акцентирано на външната оценка”, посочи Кунева.

“Ние имаме няколко институции, които не си кореспондират очевидно добре един с друг и които не са снабдени до такава степен с технически средства, че да може да се минимизира човешката намеса, която да даде повод за укриване на данни или подмяна на данни. В България това е проблем, нека да си го кажем”, посочи вицепремиерът.

Кунева заяви, че критично е била оценена работата на БОРКОР от гледна точка на съотношение резултати- разходи, както и липсата на превантивно действие.

“Необходими са спешни законодателни мерки в НК по отношение на високата корупция, търговия с влияние, активна и пасивна корупция”, посочи тя и допълни ,че се очаква това да се случи паралелно с изготвянето на нов НК. Кунева заяви, че в доклада е отбелязан нуждата от нов избор на ръководство на Комисията за установяване и предотвратяване конфликт на интереси, както и нуждата да се подобри системата за проверка и оценка на имуществените декларации на лицата, заемащи висши държавни длъжности. На въпрос дали е необходимо създаването на нов орган, който да следи за това Кунева отговори, че създаването на нов орган означава натиск върху бюджета, който не можем да си позволим.

„Ние попълваме на пет различни места пет различни декларации и няма орган, който да ги събира. В Румъния има стандарт за такава декларация и всеки орган, който се интересува може да си вземе тази част, която му е нужна. Ето това искаме да направим и тук”, обясни вицепремиерът. По думите й има нужда от уплътняване и преструктуриране. Кунева посочи, че е важно съществуващите звена да си говорят.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.