БНР записва албум с Аглика Генова и Любен Димитров

Йордан Камджалов се връща, за да дирижира концерт с двамата пианисти

Трима от най-известните в света съвременни български музиканти ще се върнат през февруари в родината си за съвместни проекти със Симфоничния оркестър на БНР. След 15-годишна пауза пиано дуото Аглика Генова&Любен Димитров ще влязат в Студио 1 на националното радио, за да запишат отдавна планиран компактдиск на лейбъла БНР. А на диригентския пулт ще бъде Йордан Камджалов - 33-годишният директор на Хайделбергската опера и филхармония.

Двойка на сцената и в живота, Генова и Димитров отдавна са признати за виртуози от световната критика. Диригентът Клаудио Абадо ги нарича "клавирното дуо на младата генерация". Където и да свирят по света, публиката ги аплодира на крака. Именно българското пиано дуо бе поканено да участва в откриването на Зимните олимпийски игри в Солт Лейк сити и свири на кристален роял "Зайлер", доставен от фирмата специално на церемонията.

Сега пианистите са предизвикали и "Ямаха". От Германия ще пристигне чисто нов концертен роял от най-новата серия CFX, чиято стойност надхвърля 120 000 евро. Досега никой не свирил на него, а поддръжката му е поверена на специално обучен акордьор. До инструмента бижу ще бъде и вече съществуващият в студиото роял на БНР.

Преди записите обаче пиано дуото ще свири на живо в зала "България". Концертът на 20 февруари, също под палката на Йордан Камджалов, е за две пиана, ударни инструменти и оркестър. Музиката е написана от Бела Барток. Тези дни "магьосниците на пианото", както "Маями хералд" нарича българите, пуснаха 14-ия си албум с творби на Ференц Лист, издаден от германския лейбъл CPO Classics.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура