Германският министър на външните работи нарече Асад “безчовечен” в реч в ООН

Полицията спря шествията на феновете

Тома Биков: ГЕРБ не се страхува от президента

Ген. Румен Миланов: Колкото по-шумен е един арест, толкова повече грешки се допускат

Арестуваха босненски гражданин с автомобил, пълен с оръжия в Италия

Еманюел Макрон: Франция и САЩ ще работят за ново ядрено споразумение с Иран

Съвместна проверка на плаж „Делфин“ направиха експерти от РИОСВ – Бургас и Министерството на туризма

Лиляна Павлова: Готови сме за клуба на развитите страни

Виетнамците се завръщат Десетки студенти от далечната страна ще се трудят в "Албена"

България, Румъния, Гърция и Сърбия формират работни групи за ускоряване на инфраструктурните проекти на Балканите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 25 април 2018

Унгария начело на Вишеградската четворка взе наградата за „Оригинално представяне“ Призът бе връчен на Международното туристическо изложение във Велико Търново

36% от българите ще спестяват през 2018 г.

Вижте Бойко Борисов на Балканската среща в Букурещ през обектива на “Труд”

Столичната община – шампион по рециклиране на битов отпадък Преизпълнява Националните цели

Ученици и студенти ще слушат безплатно Софийската филхармония

Безплатен достъп за ученици и студенти по музика ще има вече на концертите на Софийската филхармония в столичната зала “България”. Това е първата стъпка от управленската програма на назначения наскоро за неин и.д. директор Виктор Стоянов.

“Реализацията на кампанията под мотото “Имаш запазено място” започва от 1 февруари и ще продължи до края на сезона през юли”, уточни той на среща с журналисти вчера.
От привилегията ще могат да се възползват около 4000 момчета и момичета – не само от музикалните училища и Консерваторията, а и от други учебни заведения, но с музикални специалности. Достатъчно е преди концерт да покажат ученическа карта, бележник или студентска книжка и ще получат безплатно място в залата.

Според директорката на Националното музикално училище “Любомир Пипков” – Милка Митева, обаче догодина бъдещите музиканти и певци трябва да влизат с билет от 50 ст., а през следващата – от 1 лев. Така хората се възпитават, че музикалното изкуство е нещо много скъпо и трябва да се цени, допълни Митева.

“Отливът на младата публика не е само от това изкуство, а е нещо системно за целия сектор. И причината е, че през изминалите 25 години културата бе обявена за нещо непрестижно. Сега трябва да върнем обратно зрителите в залите, но не с носталгия към миналото, когато държавата даваше всичко наготово на творците. Днес това не можем да си го позволим, защото има интернет и сравненията вече са с най-добрите в света”, допълни Стоянов.

Директорът на Софийската филхармония обеща да предизвика дебат за обучението по музика в училищата. “Би било пагубно за децата, ако се приеме закон, с който то да бъде премахнато или редуцирано, заяви Стоянов. До месец ще бъде създаден клуб “Приятели на Филхармонията”, където ще се привличат и хора от бизнеса.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.