Ученици и студенти ще слушат безплатно Софийската филхармония

Безплатен достъп за ученици и студенти по музика ще има вече на концертите на Софийската филхармония в столичната зала "България". Това е първата стъпка от управленската програма на назначения наскоро за неин и.д. директор Виктор Стоянов.

"Реализацията на кампанията под мотото "Имаш запазено място" започва от 1 февруари и ще продължи до края на сезона през юли", уточни той на среща с журналисти вчера.
От привилегията ще могат да се възползват около 4000 момчета и момичета - не само от музикалните училища и Консерваторията, а и от други учебни заведения, но с музикални специалности. Достатъчно е преди концерт да покажат ученическа карта, бележник или студентска книжка и ще получат безплатно място в залата.

Според директорката на Националното музикално училище "Любомир Пипков" - Милка Митева, обаче догодина бъдещите музиканти и певци трябва да влизат с билет от 50 ст., а през следващата - от 1 лев. Така хората се възпитават, че музикалното изкуство е нещо много скъпо и трябва да се цени, допълни Митева.

"Отливът на младата публика не е само от това изкуство, а е нещо системно за целия сектор. И причината е, че през изминалите 25 години културата бе обявена за нещо непрестижно. Сега трябва да върнем обратно зрителите в залите, но не с носталгия към миналото, когато държавата даваше всичко наготово на творците. Днес това не можем да си го позволим, защото има интернет и сравненията вече са с най-добрите в света", допълни Стоянов.

Директорът на Софийската филхармония обеща да предизвика дебат за обучението по музика в училищата. "Би било пагубно за децата, ако се приеме закон, с който то да бъде премахнато или редуцирано, заяви Стоянов. До месец ще бъде създаден клуб "Приятели на Филхармонията", където ще се привличат и хора от бизнеса.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура