Плевенчанин убит, защото го взели за терорист

Психично болен мъж убил 39-годишен плевенчанин, защото го помислил за терорист. Това разкриха вчера шефът на полицията в Плевен Венцислав Катинов и прокурорите Иво Радев и Николай Пачевски.

Кръвопролитието бе извършено на 22 януари вечерта на кръстовище в града. Преди това жертвата Цветослав Попов (39 г.) бил у свой приятел, за да ремонтират бойлер. Когато си тръгнал, сложил мултицет в джоба си.  На улицата изненадващо бил нападнат в гръб и наръган смъртоносно. Полицаите бързо разкрили извършителя - Виктор Стоев (43 г.), който е с диагноза параноидна шизофрения. „Лицето не е осъждано, но има криминални регистрации и подадени срещу него жалби за психически тормоз. През 2013 г. с решение на съда той е настанен за 3 месеца в психиатричната клиника. След приключване на лечението е бил освободен”, каза прокурор Иво Радев. Заболяването на Стоев се обострило, след като спрял да си пие лекарствата. Нямал  личен лекар, нито човек, който да отговаря за него. На разпитите Стоев признал, че докато се разминавал случайно с Цветослав, видял мултицета и висящите от него кабели в джоба му и помислил, че носи бомба. „Обезвредих терорист и му взех бомбата”, казал Радев.

Според разследващи вероятно атентатът в Сарафово е отключил параноята му.

„Това убийство без мотив повдига изключително съществен и болезнен за обществото проблем - коя институция трябва да контролира тези лица, които при непровеждане на лечение са опасни както за себе си, така и за околните”, каза Иво Радев. Според шефа на полицията Венцислав Катинов, ако убийството не е било разкрито, психично болният мъж е можел да извърши и друго такова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право