Брюксел: Искаме почтени назначения в съдебната система! (ОБЗОР)

„Политическата несигурност през изминалата година направи реформите трудна задача в България. И все пак е положителен знак, че бяха признати проблемите и се идентифицираха решения. Сега е време да се действа! Реформите ще помогнат да бъде спечелено доверието на гражданите и на тези, които искат да инвестират в страната. Сега е времето да се изгради политически консенсус и реформите да се ускорят." Това заяви първият зам.-председател на Еврокомисията Франс Тимерманс веднага след като в Брюксел беше представен докладът по механизма за сътрудничество и проверка.

Ето основните препоръки на евродокладчиците: Да се промени организацията на Висшия съдебен съвет (ВСС) с участието на съсловните организации. Да се обмисли процедура за избор на нов съвет, който да управлява съдебната система с доверие. Да се въведат стандарти за назначения на магистрати на високи нива така, че те да стават прозрачно според заслугите и почтеността им. Да се подобри незабавно системата за случайното разпределение на делата. Да се разследват случаите, при които има съмнения, че тази система е манипулирана.

ГОЛЯМА ГРАФИКА С ПРЕПОРЪКИТЕ ВИЖТЕ ТУК

Евроекспертите определят приетата от парламента Стратегия за съдебна реформа като "солидна основа за бъдещи действия". Те отбелязват, че тя трябва да бъде приложена заедно с идеите на главния прокурор Сотир Цацаров, които са отличени като „конструктивни и конкретни".

Критиките визират „малкия брой влезли в сила съдебни присъди за организираната престъпност и корупцията по високите етажи".

„Общественият скептицизъм за реформата е подхранван от непрозрачност в назначенията в съдебната власт... Реакциите на българските власти продължават да подхранват съмненията за независимостта на съдебната власт", заявяват още от Брюксел.

Отговорът на българските власти

Ще съживим органите за борба с корупцията

Ще работим всеки ден за съживяване и преструктуриране на органите за борба с корупцията. Това обяви вчера вицепремиерът Меглена Кунева в отговор на една от най-важните препоръки от евродоклада - координацията на борбата с корупцията да бъде поверена на една институция, както е в Румъния.

"Няма да създаваме нов специализиран орган с нов персонал от 100-200 души, това е натиск върху бюджета. Такива органи в България има. Ще се съсредочим върху всички адекватни функции на БОРКОР, Комисията за конфликт на интереси, Сметната палата, НАП. Не както сега от висшите етажи на властта да се подават 5 декларации пред пет различни места и няма орган, който да ги събере. Най-добре да е една декларация по еднакъв стандарт - точно така е в Румъния, и всеки от органите, който се интересува, може да си вземе тази част, която му е необходима, за да си направи сравнения. Ето тази първа крачка ще направим", обяви Кунева. Колкото да преструктурирането, тя каза, че решенията предстоят. Но даде пример със сливането на БОРКОР като аналитичен орган и Комисията за конфликт на интереси като обработващ информация. Зам. правосъдният министър Петко Петков пък обясни, че е политически неизбежно на едно звено, реформирано по румънски модел, да се възложат антикорупционни функции. Той добави, че до няколко месеца ще бъдат предложени промени в Наказателния кодекс и ако те се приемат със съгласие, възможно е да не се стигне до изработване на нов НК.

"Връщането на ГДБОП в МВР ще стане плавно, а не за две седмици и с комични елементи, както беше при прехвърлянето на службата в ДАНС. Тогава ГДБОП остана за една седмица без имейл, затворен бе за кратко офисът на ДЕА, бяха архивирани множество дела и не бяха възобновени", заяви зам. вътрешният министър Филип Гунев. На въпрос дали след връщането на службата в МВР ще бъдат отворени, той отговори, че това ще стане след преглед на всеки конкретен случай и съвместно с прокуратурата.

Във вторник Меглена Кунева е имала работна среща с главния прокурор Сотир Цацаров по друга тема от евродоклада - избягалите престъпници с присъди. "Ще работим ръка за ръка, за да се установи дали проблемът е в законите, или в тяхното приложение. След това ще бъдат предприети конкретни действия в най-кратък срок", обеща силовият вицепремиер.

На въпрос дали най-критикуваният в доклада орган - Висшият съдебен съвет, трябва да бъде незабавно разпуснат, Кунева заяви, че при съществуващите проблеми в съдебната власт каквито и хора да има във ВСС, проблемите ще останат. "Съдиите сами трябва да напишат декларацията за своята независимост!", заяви тя.

"Особено ценим констатацията в доклада, че правителството е започнало да нарича проблемите с техните имена", зояви в свое становище правосъдният министър Христо Иванов, който вчера бе в чужбина.

„ВСС приема отправените препоръки, които са до неговите отговорности, има какво да се желае още в работата ни - коментира вчера Соня Найденова, представляващ Висшия съдебен съвет. - Изразяваме надеждата си, че този доклад няма да се използва за задълбочаване на противоречията, а обратното, тези препоръки да послужат за постигане на съгласие между всички отговорни институции за провеждане на реформите, както е препоръчано от ЕК", добави Найденова.

Докладът за Румъния: Приветстваме напредъка ви, курсът е правилен

Докладът за Румъния показва продължаващ напредък, както и необходимостта от допълнителни стъпки, се посочва в изявление на ЕК.

"Курсът на Румъния е правилен. Борбата с корупцията остава най-голямо предизвикателство и с най-голям приоритет. Приветстваме напредъка, постигнат през изминалата година, който трябва да бъде потвърден през 2015 г. Доверието на румънците в правосъдието и особено в съдебното преследване на корупцията, се увеличи с оглед на увеличения професионализъм в съдебната система", заяви първият зам.-шеф на еврокомисията Франс Тимерманс. Той добави, че ЕК ще продължи да подкрепя усилията на Румъния да постигне независимост при назначенията на висши длъжности в съдебната система и систематично да се бори с корупцията.

Оценката в доклада сочи, че напредъкът в редица области показвал признаци на устойчивост. „Действията, предприети от ключови институции срещу корупцията на високо ниво поддържат впечатляващ импулс. Забелязва се желание за защита на независимостта на правосъдната система. Сега има възможност да се тества този напредък по чувствителни въпроси, особено свързани с назначенията на висши постове", казаха още от еврокомисията. Будело обаче безпокойство непоследователността в някои съдебни решения.

РЕАКЦИИ

ГЕРБ: Има кредит на доверие

В доклада на Европейската комисия (ЕК) ГЕРБ вижда кредит на доверие, който се дава на днешното стабилно управление. Това заяви шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов вчера.

"За всички е ясно, че когато има кредит на доверие и стабилно управление, биха могли да бъдат реализирани и съответните законодателни промени, които да доведат до реални действия на изпълнителната власт", добави Цветанов. Според него с поправките в закона за МВР, които трябва да бъдат приети на второ четене, ще бъде подобрена борбата срещу тежката организирана престъпност.

БСП: Всички сме виновни за съдебната система

Бившата шефка на парламента Мая Манолова (БСП) обяви, че за състоянието на съдебната система "няма невинни".

"Няма как и ние да не носим своята отговорност", призна Манолова. Във вторник от "Позитано" 20 обявиха, че вината за критиките е на ГЕРБ, защото макар и в опозиция в предишния парламент, хората на Бойко Борисов блокирали институциите, а от там и реформите.

"Ние сме готови да поемем и съотготоворност заедно с управляващите за тежки промени и реформи. Топката е в полето на Министерство на правосъдието и правителството и те трябва да изпълнят своите ангажименти и с пакет от мерки, и с управленски действия", заяви още Манолова.

ДПС: Ще помагаме за изпълнение на препоръките

Лидерът на ДПС Лютви Местан определи доклада на ЕК като обективен и в оценките за напредък на страната, и в критичните бележки.

"Като последователна партия на евроинтеграцията ДПС ще даде своя принос с целия наличен политически ресурс на партията за изпълнение на препоръките на ЕК, за да може в близко бъдеще този механизъм за сътрудничество и проверка да бъде снет от България", заяви Местан. Според него важният проблем на България е "дефицитът на стратегически интеграционен манталитет".

РБ: Има надежди за съдебната реформа

Съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев определи докладът на ЕК като по-мек от очакваното. А причината за това било праламентарното мнозинство, което породило надежди, че в България може да има "консенсус за истинска промяна в правосъдието". Според него от притиката към Висшия съдебен съвет следвало нещо много спешно.

"Ние смятаме, че положението в българското правосъдие е много тежко и това го знае всеки български гражданин и всеки български съдия", категоричен бе Кънев.

ПФ: Съдебна реформа не се прави за ден

Съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов обяви, че съдебната реформа не може да бъде направена за 24 часа. Според него досега всичко се е правело на парче.

"Ако погледнем доклада на ЕК, ще разберем, че той е доста е по-мек от очакваното", обобщи Каракачанов. Според него целта на това смекчаване е да може да заработят правителството и парламентът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право