Правосъдният министър пропуска избора на съдия N1

Правосъдният министър Христо Иванов няма да присъства в четвъртък на избора на председател на Върховния касационен съд във Висшия съдебен съвет (ВСС). Това съобщи Министерството на правосъдието в отговор на призива на съпредседателя на Реформаторския блок Радан Кънев към Иванов - да прeдложи гласуване с урни и хартиени бюлетини, а не с електронната система, защото тя била компрометирана.

Иванов не може стори това, защото е заминал в сряда за латвийската столица Рига, където ще участва в неформално заседание на съвета "Правосъдие и вътрешни работи", обясниха от МП. Форумът бил на ниво министри, а участието на Иванов било отдавна планирано. Там той щял представи българската позиция за съдебните аспекти на тероризма.

Отсъствието на министъра от ВСС в деня на най-важния за съдебната система избор не е фатално според неговите говорители. Всеки член на ВСС можел да постави въпроса за бюлетините. Самият министър го бил поставял вече. Освен това той председателства съвета на съдебните кадровици, но не участва в гласуването.

Изборът започва в 9,30 ч и ще се предава по БНТ. Кандидатите са Павлина Панова, зам.-шеф на Наказателната колегия на ВКС и съдията от ВАС Лозан Панов.

Фактът, че гласуването ще се проведе в отсъствие на правосъдния шеф, усили съмненията за манипулация.

В правните среди се заговори за възможен сценарий: По регламент Панова ще да бъде гласувана първа, тези, които я подкрепят, щели да натиснат два пъти пулта и така да опорочат вота. Активисти от НПО писали до президента Плевнелиев - да откаже указ, ако ВСС избере някой, но „манипулирано". Иванов бягал от отговорност в Рига по тази причина.
Вчера 4 неправителствени организации призоваха президента да присъства на изслушването и да стане гарант за прозрачен избор. Той няма да отиде във ВСС, защото присъствието на политик би компрометирало избора.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право