Христо Иванов: По отношение на проблемите в съдебната система невинни няма

По отношение на проблемите в съдебната система невинни няма. Това каза Христо Иванов, министър на правосъдието пред БНТ. „Законодателната, изпълнителната и съдебната власт, както и всеки отделен магистрат трябва да даде своя принос, за да излезем от този период на стагнация и липса на прогрес”, поясни министър Иванов.

Той допълни, че до времето на следващия доклад на ЕК след една година, ако България не успее да покаже убедителни и конкретни действия, тонът с който се пишат докладите ще бъде променен. На въпрос относно ниската степен на доверие от обществото към съдебната система, Иванов отговори: „Доверието зависи от съдебната система и работата на магистратите. Аз съм абсолютно уверен, че съдебната власт има потенциал да смъкне този катастрофален процент на недоверие към себе си.

Аз познавам магистратите и знам, че голямата част от тях са прекрасни професионалисти, просто трябва да отключим този потенциал. В Румъния наблюдаваме една трайна тенденция към повишаване на доверието в съдебната власт, чрез успешни дела за корупция по високите етажи на властта. Така, че ако успеем да покажем добри резултати и си свършим работата, процентът на да доверие ще се промени в позитивна посока”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини