Правителството ще поеме грижата над язовирите, които общините не са в състояние да стопанисват

Празнуваме пролетното равноденствие

Паркът на миниатюрите в Търново е с интернет екскурзовод Колекцията е обогатена с нови макети

Двама души загинаха, а седем бяха ранени при катастрофа на автомобил с нелегални мигранти в Гърция

Фенове на “Левски” и ЦСКА в сблъсък край Ябланица Маскирани са трошили стъклата на автобус и коли на опонентите си

74-годишна с опасност за живота след падане, докато подрязвала клони

Деца с увреждания караха ски в Банско

Автомобил влезе в пълен с хора нощен клуб във Великобритания

260 танцьори от 10 държави се състезаваха в Монтана

Децата на Станка Златева вече печелят медали За залата в Сливен шампионката теглила сериозен банков кредит

Разследват смъртта на 70-годишен, починал след сбиване със сестра си

Над 50 огнеборци, горски и доброволци гасиха 5 часа пожар край Търново Спасителите били принудени да изминат 5-6 километра пеша в непрестъпната местност

Арестуваха рецидивист в момент на производство на пико Наркопроизводителят е спипан в дома му в Долна Оряховица

Боил Банов: Културата винаги остава в световен мащаб като един от най-ниско финансираните сектори

Жена е пострадала при взрив на газова бутилка в апартамент в столичния квартал “Западен парк”

Реформаторите поискаха оставката на Комисията за финансов надзор

Реформаторския блок поиска оставката на Комисията за финансов надзор (КФН). Това се казва в декларация на РБ, прочетена от парламентарната трибуна от съпредседателят на парламентарната група Радан Кънев, съобщи Фокус.

„През изминалите години на криза, българските финансови регулатори БНБ и КФН не изпълниха законовите си цели да поддържат финансова и икономическа стабилност и растеж и да спомагат превръщането на спестяванията на гражданите в инвестиции в българската икономика”, добави Кънев.

Според Реформаторския блок те са допуснали системното изтичане на капитал от банките и финансовите институции към банки в чужбина и към чуждите капиталови пазари и за годините на кризата, над 20 млрд. лева спестявания в банките са напуснали страната, а над 2/3 от активите на българските пенсионни фондове са инвестирани зад граница.

„Днес имаме основателни съмнения, че значителна част от средствата, спестени от обикновени български граждани и фирми, бяха вложени в престъпна дейност – купуване на гласове и търговия с влияние. По този начин, спестяванията на българите, вместо да работят за икономическото възстановяване и нови работни места, потънаха в блатото на политическата корупция и допринесоха за обедняване на населението и обогатяването на мафията. Резултатът от този модел на некомпетентност, професионална безотговорност и политическа корупция беше фалитът на четвъртата банка в страната и трайно разклащане на доверието в банковата и финансовата система”, обясняват те.

Според РБ вместо да градят доверие, БНБ и КФН са се превърнали във фактори на нестабилност за финансовата система на страната, а съмненията в тяхната компетентност, добросъвестност и безпристрасност са довели до необходимост от държавна финансова подкрепа за банкови институции и до излишно и опасно напрежение около доходността и активите на универсалните пенсионни фондове, в които са вложени парите на милиони работещи български граждани.

От РБ констатират, че след провала и загубата на обществено доверие, ръководителите на българските финансови регулатир не са на висотата на заеманите от тях постове и възложените им отговорности. От блока посочват, че ръководството на КФН си е позволила, вместо да поеме тежката отговорност за проваления си мандат, да представи провала си като грозен професионален конфликт и да въвлече общественото мнение в “махленска драма”. „Особено скандално е, че КФН пренебрегна правомощията си, когато трябваше да защити обществения интерес, но си позволи да злоупотреби с тях, за да наложи прекомерни санкции на медии, които разкриха бездействието й”, се посочва в декларацията на Реформаторския блок.

„Когато финансовите регулатори отказват да поемат отговорност, тя преминава върху тези, на които тежи техният избор, върху нас, върху които тежи тяхното избиране. Днес не е време да си прехвърляме вината за неудачни кадрови решения в миналото, а заедно да преодолеем последиците от тях, за да защитим интереса на българските граждани, спестители, данъкоплатци. В тази тежка криза и в това състояние, когато на южната ни граница има толкова тежко финансово разклащане, не можем повече да си позволим такъв финансов надзор. В момента ни е нужно най-доброто чрез прозрачен и качествен избор да можем да гарантираме на българските граждани, че ще могат да останат с непокътнати спестявания. Аз съм се научил, че когато едни пари липсват, те са откраднати. И че когато не изриташ крадеца навреме плащат всички. Много Ви моля да не допуснем да плащат всички български граждани”, се казва още в декларацията на Реформаторския блок.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.