Сложете биологична ръкавица в студа

Кожата е най-повърхностно разположеният орган в организма и по тази причина е подложена на прякото въздействие на околната среда. Но не само жегата и слънцето може да я увредят.

През зимата откритите части на кожата също са подложени на “атаката” на студа, страдат и от резките температурни разлики (когато излизаме от дома или офиса на студено). Опасно е и въздействието на сухия въздух и вятъра. Когато отидем на планина, към всичко това се добавя и въздействието на ултравиолетовите лъчи.

Всички тези климатични особености изсушават кожата и увреждат нейната бариера, което я прави по-чувствителна на всякакъв вид дразнители. От своя страна кожата реагира с изсушаване, залющване и зачервяване. Може да се появи сърбеж, щипане, дискомфорт. От подобни неприятни усещания никой не е защитен. Все пак по-често страдат по-възрастните хора.

Погрижете се за устните

Тъй като през зимата най-често открити са лицето и ръцете, обикновено те реагират най-силно на тези въздействия.

Устните са особено чувствителни, защото полулигавицата им е тънка, имат малко подкожна мастна тъкан и са богато кръвоснабдени, обяснява д-р Ася Николова, главен асистент в Клиниката по дерматология и венерология в столичната Александровска болница.

Промените по устните специалистите наричат най-общо хейлити.

Причините за тяхната поява са различни, но най-често се дължат на климатични фактори, контактна алергия (която може да се получи при ползване на козметика или други вещества от околната среда), инфекцозни агенти (например бактерии, гъбички, вируси) и не на последно място на ултравиолетовото въздействие.

Още една честа причина за появата на хейлити е постоянното облизване на устните, което изсушава още повече полулигавицата и влошава ситуацията, обяснява д-р Николова.

Във всички тези случаи устните стават сухи, залющени, подути. Обикновено има сърбеж и даже болка, което причинява особен дискомфорт на човек.

Заради това, когато през зимата има изсъхване на устните, най-подходящо е те да се омазняват с индиферентни мазнини. Много подходящи са стиковете за устни, които трябва да се нанасят преди всяко излизане навън. Освен това могат да се прилагат също така и подръчни средства като масло, мас, зехтин или други индиферентни мазнини (виж още долу). Специалистите препоръчват стиковете за устни да са дерматологична козметика, за да имат по-добър ефект.

Освен това е много важно и през зимата да не забравяте ползването на слънцезащитен крем, независимо дали ще карате ски, или просто ще се разходите по пътеката из планината.

Ако до десетина дни оплакванията не отзвучат, се налага консултация със специалист за уточняване на причината и назначаване на правилно лечение, напомня дерматоложката.

Самолечението в подобни случаи може да доведе до влошаване на състоянието, предупреждава специалистката.

Освен за устните, преди да излезем трябва да се погрижим и за кожата на цялото лице и на шията. За целта също може да се ползва дерматологичната козметика.

Бърза помощ за ръцете

Кожата на ръцете също реагира на различни въздействия - климатични, химични, биологични. По правило тя е тънка, с малко подкожна мастна тъкат и заради това най-бързо се променя под въздействие на годините. С течение на времето тя става сбръчкана, залющена, с намален тургор (представа за виталността на кожата и дали тя е еластична и сочна - б.р.), може да се появят тъмни петна.

През зимата кожата на ръцете може да стане напукана, загрубяла, както и да се зачерви.

В този период за защита на кожата на ръцете специалистите препоръчват да се използват защитни омазняващи кремове. Особено подходящи са онези от тях, който образуват защитен филм върху кожата - така наречената биологична ръкавица. Те трябва да се нанасят често, след всяко измиване и преди излизане, обяснява д-р Николова.

Много е важно да се ползват ръкавици при чистене или използване на препарати вкъщи.

Много често обривите по ръцете говорят за контактна алергия, затова е много важно тя да бъде изключена. За целта е необходима консултация със специалист и евентуално провеждане на специфични изследвания, обобщава д-р Николова.

През студеното време се влошават и някои дерматологични заболявания. Най-драстични проблеми има при болните от псориазис.

Мед и зехтин срещу напукана кожа

За да се справите с напуканите устни, може да им направите и домашна маска. Препатили препоръчват към лъжица мед се добавя малко розова вода. Със сместа може да се намажете по устата вечер, а резултатът е видим след 8-9 дни. За суха кожа, и то не само на лицето, но и на ръцете и по-специално на ноктите и кожичките по тях, много помага и обтриването със зехтин. За ръцете може да си направите и домашна скраб, като смесите зехтин със захар или сол. След това ги натъркайте за няколко минути и изплакнете. Разбира се, много е важно да се промени и хранителният режим, напомнят докторите. Трябва да приемате храни, богати на витамин А. Той участва в регенерацията на клетките на кожата и контролира образуването на кератин. Има го в млякото, рибеното масло, в морковите и чушките.

Витамините от групата В активират клетъчния метаболизъм и стимулират регенерацията на кожата. Съдържат се в зърнените храни, ядките, яйцата и черния дроб.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве