На 27 май 2018 да почерпят

Велик Бейл и комични вратарски грешки – “Реал” отново е футболният крал на Европа Кралският клуб спечели финала срещу "Ливърпул" с 3:1

Най-високият човек в историята

Съюзът на колекционерите в България: Сбогом, Маестро Светлин Русев!

Нападение срещу център на “Белите каски” в Сирия, петима спасители са убити

Швеция тества електрически път Участъкът от 2 км е първият по рода си в света

ОПЕК и Русия се договарят да увеличат добива на петрол

Израелски военен, ранен на Западния бряг, почина в болница

Вирусът Нипа – новата Ебола СЗО го постави в Топ 10 на най-опасните патогени

Шофьорът на камиона, в който бяха открити 191 кг хероин, остава в ареста

Съобщенията от институциите да са само на роден език, предлагат патриотите

30 годишен бургазлия се хвърли от 7 етаж

Акция „Бира за смет“ чисти плажа Срещу 100 кенчета кехлибарена течност доброволци събраха 2 тона боклук

Пиян съсипа картина в известна московска галерия

Рибарските семейства почерпени с чорба, малка мастика и сладолед

Приеха промените в закона за Сметната палата на второ четене

Народното събрание прие окончателно на второ четене всички текстове на Закона за сметната палата, предаде БГНЕС.

Още в началото на миналата седмица депутатите се заеха с промените, касаещи върховния одитен орган. Поправките внесени от Четворната коалиция засягат най-вече отмяната на колективното начало, въведено от кабинета “Орешарски”. Първоначално текстовете предвиждаха органът да стане тричленен, но между първо и второ четене вносителите промениха това свое решение и приеха Сметната палата да бъде съставена от петима членове.

Поправките ще позволят смяна на досегашния председател на одитния орган Лидия Руменова. Според опозицията в лицето на БСП с други текстове от закона се ограничават правомощията на органа и милиарди левове остават безконтролни, като се дава възможност за корупция и злоупотреби.

По предложение на вносителите от Четворната коалиция се прие текст, който гласи, че Сметната палата извършва одити на търговските дружества с над 50% държавно и/или общинско участие в капитала. От БСП настояваха към този текст да се добавят и търговски дружества с държавно и/или общинско участие в капитала от над 1 млн. лева, но то не бе прието. Идеята на поправката на левицата беше одитният орган да проверява и дружества с големи капитали, дори държавното участие в тях да е по-малко от 50%.

Спорове по време на приемането на закона предизвикаха и текстове, уреждащи начина по който ще бъдат избирани членовете на Сметната палата. В промените на Четворната коалиция е заложено, че “Народното събрание избира по предложение на председателя на Сметната палата един член, предложен от Института на дипломираните експерт-счетоводители и един член, предложен от Института на вътрешните одитори”. Според опозицията това е лобистка поправка, тъй като на практика задължава парламента да избере двама членове на одитния орган, които са предложени от две неправителствени организации, едно от които е филиал на американска фондация.

Мнозинството отхвърли и предложение на БСП, което гласеше, че членовете на Сметната палата, включително и двамата предложени от двете НПО, няма да могат да извършват друга дейност, която да е платена. Според БСП отхвърлянето на този предложен от тях текст създава огромни проблеми, свързани с конфликт на интереси, тъй като даден член може едновременно да работи за върховния държавен одитен орган и същевременно да извършват друга платена дейност в същата сфера.

“Тази петчленна Сметна палата отговаря изцяло на конструкцията на властта. Това означава, че по лицата, които са посочени и избрани за Сметната палата, гражданите ще могат да се ориентират, кой ги управлява”, обяви по време на дебатите относно новата структура на органа Мая Манолова.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.