Бизнесът: Пари за магистрали - от борсата

Инфраструктурни проекти като магистралите “Хемус” и “Черно море” да се финансират през борсата, като се привлича частен капитал чрез публично предлагане на акции или облигации. Това предлагат шест асоциации на работодатели, емитенти и професионални участници на капиталовия пазар в писмо до кабинета, сред които КРИБ и АИКБ.

Бизнесът предлага държавата да регистрира акционерно дружество с минимален капитал, което да сключва концесионен договор за изпълнението на проекта. След това предприятието ще набира ресурс през Българската фондова борса (БФБ) от участниците в нея, сред които са банки, пенсионни фондове, застрахователи, управляващи дружества, чужди инвеститори.
В писмото се предлага още държавата да продаде миноритарни дялове от водещи свои предприятия през фондовата борса, за да привлече свежи пари и да намали бюджетния дефицит. Такава приватизация успешно е приложена в Полша и Румъния, пишат организациите.

Според техните изчисления средствата от продажбата на дяловете ще постъпят в бюджета до 6 месеца след вземането на политическото решение за продажбата им, а държавата ще запази стратегическия контрол във всяко от дружествата. Предприятия, които биха предизвикали силен инвеститорски интерес, са „Български енергиен холдинг”, “Булгартрансгаз”, „Електроенергиен системен оператор” ЕАД, АЕЦ “Козлодуй”, ТЕЦ „Марица-изток 2”, Българска банка за развитие, летище София, Агенция дипломатически имоти в страната, посочват бизнес организациите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес