На 16 юли 2018 да почерпят

Шампионът прибра 38 млн. долара

Доналд Тръмп пристигна в Хелзинки

Кооперация се запали в Шумен

Земетресение с магнитуд 5 по Рихтер в Япония Няма опасност от цунами

Очаква ни най-голямото лунно затъмнение за този век

Чумата донесли бежанци от Турция В страната вече са умъртвени близо 4000 овце и кози

Протест на жители на пернишки квартал блокира пътя Перник-Радомир-Кюстендил

Ново огнище на птичи грип в добричкото село Миладиновци

Карловка осъди „Свидетели на Йехова“ Сгрешена кметска заповед бави събарянето на незаконна постройка на сектата

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 16 юли 2018

Бежанските центрове в страната трябва да бъдат закрити, защото в тях няма много хора, а издръжката им е голяма, смята Джамбазки

20 години по-късно: Франция отново е световен шампион!

Никос Кодзиас: Споразумението за името Северна Македония ще получи зелена светлина от гръцкия парламент

Губим 30 години заради обжалвания 80% от поръчките се оспорват и затова изпълнението на обектите закъснява

Конституционният съд отмени текста за уведомителен режим за износ на лекарства

Конституционният съд (КС) отмени текст от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, чрез който се въвежда уведомителен режим за износ на лекарства, съобщи „Правен свят“.

Текстът, който е в сила от март 2014 г., задължава търговците на едро да уведомяват Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) за планиран износ на лекарствени продукти. А при наличието на едно от три, изброени в закона, условия директорът на ИАЛ може да откаже износа.

Новото изискване беше атакувано в КС от депутати от ГЕРБ.

Мнозинството от конституционните съдии днес е гласувало, че чл.217 противоречи на чл. 19 ал.2 от Конституцията и на принципа на правовата държава. Решението е взето с 9 гласа „за“ и с три особени мнения. Те са на съдиите Стефка Стоева, Красен Стойчев и Гроздан Илиев.

Решението все още не е публикувано на сайта на КС, тъй като предстои по него да бъдат нанесени редакционните бележки на съдии, направени на днешното заседание.

Основният проблем на отменения текст, според юристи, е, че маскира разрешителен режим като уведомителен. От него излиза, че търговецът на лекарства трябва да има вече сключен договор за износ и след това да чака 30 дни, за да получи одобрението на директора на ИАЛ. Мотивите, с които може да му бъде отказано са дефицит на лекарството у нас, евентуален дефицит, който може да възникне след износа и опасност за живота на населението.

Проверка на КС в агенцията по лекарствата е показала, че досега текстът не е създавал практически проблеми, тъй като не са били постановени отказни на директора на ИАЛ за износ на медикаменти.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.