На 21 април 2018 да почерпят

Химическите инспектори на ООН все още не са посетили Дума

Гергана Орлова след инцидента с ранената полицайка: Върнах се в миналото незабавно. Бях изненадана и разочарована През 2003 г. жената преживява същия ужас

И в България се открива Институт за изучаване на Холокоста

Италиански съд наложи тежки присъди на мафиоти и бивши държавни служители

Вдигат паметник на кан Тервел около НДК Грандиозни чествания за 1300г. от победата над арабите при Константинопол

Азербайджанска красавица фенка на 100 Кила Певицата беше на двудневно посещение в България, за да представи песента си „X My Heart“

САЩ определи Русия и Китай като „дестабилизиращи сили“

Турската Централна банка е изнесла златния си резерв от Федералния резерв на САЩ

Антитерористично учение се състоя на полигона „Ново село“

Три нарушения – пак на изпит за книжка МВР организира курсове и прави регистър на джигитите

Парите за пенсия носят доход до 6,1% Инфлацията изяжда спестяванията за старини

Вижте акцентите от броя на “Труд” в събота, 21 април 2018

Министър Ангелкова пред WTTC: В последните две години туризмът в България отчита ръст от над 25% Във всеки проект за развитие на туризма участват местните хора, общините и бранша

Президентът Румен Радев: Цветанов трудно осмисля това, което чете  (ОБЗОР) Държавният глава обяви, че кампанията му отдавна е отчетена пред Сметната палата 

Конституционният съд отмени текста за уведомителен режим за износ на лекарства

Конституционният съд (КС) отмени текст от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, чрез който се въвежда уведомителен режим за износ на лекарства, съобщи “Правен свят”.

Текстът, който е в сила от март 2014 г., задължава търговците на едро да уведомяват Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) за планиран износ на лекарствени продукти. А при наличието на едно от три, изброени в закона, условия директорът на ИАЛ може да откаже износа.

Новото изискване беше атакувано в КС от депутати от ГЕРБ.

Мнозинството от конституционните съдии днес е гласувало, че чл.217 противоречи на чл. 19 ал.2 от Конституцията и на принципа на правовата държава. Решението е взето с 9 гласа “за” и с три особени мнения. Те са на съдиите Стефка Стоева, Красен Стойчев и Гроздан Илиев.

Решението все още не е публикувано на сайта на КС, тъй като предстои по него да бъдат нанесени редакционните бележки на съдии, направени на днешното заседание.

Основният проблем на отменения текст, според юристи, е, че маскира разрешителен режим като уведомителен. От него излиза, че търговецът на лекарства трябва да има вече сключен договор за износ и след това да чака 30 дни, за да получи одобрението на директора на ИАЛ. Мотивите, с които може да му бъде отказано са дефицит на лекарството у нас, евентуален дефицит, който може да възникне след износа и опасност за живота на населението.

Проверка на КС в агенцията по лекарствата е показала, че досега текстът не е създавал практически проблеми, тъй като не са били постановени отказни на директора на ИАЛ за износ на медикаменти.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.