Конституционният съд отмени текста за уведомителен режим за износ на лекарства

Конституционният съд (КС) отмени текст от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, чрез който се въвежда уведомителен режим за износ на лекарства, съобщи "Правен свят".

Текстът, който е в сила от март 2014 г., задължава търговците на едро да уведомяват Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) за планиран износ на лекарствени продукти. А при наличието на едно от три, изброени в закона, условия директорът на ИАЛ може да откаже износа.

Новото изискване беше атакувано в КС от депутати от ГЕРБ.

Мнозинството от конституционните съдии днес е гласувало, че чл.217 противоречи на чл. 19 ал.2 от Конституцията и на принципа на правовата държава. Решението е взето с 9 гласа "за" и с три особени мнения. Те са на съдиите Стефка Стоева, Красен Стойчев и Гроздан Илиев.

Решението все още не е публикувано на сайта на КС, тъй като предстои по него да бъдат нанесени редакционните бележки на съдии, направени на днешното заседание.

Основният проблем на отменения текст, според юристи, е, че маскира разрешителен режим като уведомителен. От него излиза, че търговецът на лекарства трябва да има вече сключен договор за износ и след това да чака 30 дни, за да получи одобрението на директора на ИАЛ. Мотивите, с които може да му бъде отказано са дефицит на лекарството у нас, евентуален дефицит, който може да възникне след износа и опасност за живота на населението.

Проверка на КС в агенцията по лекарствата е показала, че досега текстът не е създавал практически проблеми, тъй като не са били постановени отказни на директора на ИАЛ за износ на медикаменти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини