ОПЕК и Русия се договарят да увеличат добива на петрол

Израелски военен, ранен на Западния бряг, почина в болница

Вирусът Нипа – новата Ебола СЗО го постави в Топ 10 на най-опасните патогени

Шофьорът на камиона, в който бяха открити 191 кг хероин, остава в ареста

Съобщенията от институциите да са само на роден език, предлагат патриотите

30 годишен бургазлия се хвърли от 7 етаж

Акция „Бира за смет“ чисти плажа Срещу 100 кенчета кехлибарена течност доброволци събраха 2 тона боклук

Пиян съсипа картина в известна московска галерия

Рибарските семейства почерпени с чорба, малка мастика и сладолед

Вижте акцентите от броя на “Труд” в неделя, 27 май

Спортният министър откри обновения стадион Арена „Арда“ в Кърджали

Светлин Русев прекрачи Отвъд Маестрото на четката ни напусна на 84 години

Тръмп увери, че в екипа му няма разногласия за Северна Корея

Римските пълководци се лекували в Кюстендил Минералната вода бори и стерилитета

ТИР се обърна край Любимец Вадят шофьор през предното стъкло

Министър Николина Ангелкова се срещна с краля на Испания Фелипе VI

Министърът на туризма Николина Ангелкова се срещна с краля на Кралство Испания Фелипе VI. Това стана по време на официалното откриване на Международното туристическо изложение FITUR 2015 (International Tourism Trade Fair), което се провежда в Мадрид. В рамките на двудневното си посещение в Испания министър Ангелкова проведе срещи и с генералния секретар на Световната организация по туризъм Талеб Рифай, ръководителя на Федералната агенция по туризъм на Руската федерация Олег Сафонов, министъра на индустрията, енергетиката и туризма на Кралство Испания Хосе Мануел Сория Лопес и др.

Световната организация по туризъм (СОТ) има готовност да подкрепи изграждането на мрежа от обсерватории за устойчив туризъм в България и в Дунавския регион. Това стана ясно по време на срещата на министър Николина Ангелкова с генералния секретар на СОТ Талеб Рифай. Обсерваториите се създават заедно с академични или научни центрове, като студенти и преподаватели работят по мониторинга на определен набор от индикатори, следвайки методика на СОТ и под техен контрол. Получените данни са ценни за изследване на тенденциите и набелязване на мерки за подобряване на туристическия продукт на дадена страна. Предвижда се създаването на мрежата да започне в няколко дестинации в Средното и Долно течение на река Дунав, като това ще бъде използвано и в подкрепа на разработването на бранд „Дунав“. С него страните от региона ще се представят като единна дестинация на международния туристически пазар.

С Олег Сафонов, ръководител на Федералната агенция по туризъм на Руската федерация, министър Ангелкова обсъди възможностите за противодействие на негативната тенденция за спад на руските туристи в България. Олег Сафонов информира, че облекчаването на процедурите за издаване на визи на руските граждани, по което Министерството на туризма работи съвместно с Министерството на външните работи, може да окаже положително въздействие. „Русия традиционно изпраща много деца на детски лагери в България и ние ще работим за увеличаване на тези пътувания“, каза българският министър. Николина Ангелкова информира, че се работи за повишаване на сигурността в българските курорти, което ще допринесе за подобряване на туристическата услуга. Двамата се договориха да насочат усилията на двете администрации за създаване на по-добри условия и увеличаване на възможностите за организиране на чартърни полети.

В рамките на посещението си министър Николина Ангелкова проведе среща и с министъра на индустрията, енергетиката и туризма на Кралство Испания Хосе Мануел Сория Лопес. Двамата се договориха да обменят опит и информация и заедно да набележат мерки за увеличаване на туристическия обмен между двете страни. Испания има над 60-годишен опит в развитието на туризма. Към днешна дата неговият дял от БВП на страната надхвърля 11 %. Сред другите въпроси, които бяха обсъдени на срещата, бе сигурността в туризма, разработването на марка Европа за азиатските пазари, включването на туризма в плана Юнкер и др.

Министър Ангелкова отправи покани към Талеб Рифай, Олег Сафонов и Хосе Мануел Сория Лопес да посетят страната ни, като и тримата изявиха готовност да го направят през следващите месеци.

FITUR е едно от най-големите международни туристически изложения в света, като тази година се провежда от 28 януари до 1 февруари 2015 г. в изложбения център „Хуан Карлос І”. Страната ни участва с информационен щанд от 80 кв. м под надслов „България – открий и сподели”. В проявата се включват 8 български туристически организации, общини и фирми. През първите дни на изложението интересът от турагенти и туроператори към българския щанд бе много голям, като вчера (28 януари) бе организиран брифинг, на който министър Ангелкова представи България като целогодишна туристическа дестинация пред повече от 50 испански журналисти. През уикенда изложението ще бъде отворено за гости и потенциални туристи, като страната ни ще може да се представи и пред директни клиенти.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.