Две години затвор грозят журналистка, критикувала Ердоган

Две години затвор иска прокуратура в Турция за журналистка, критикувала президента Реджеп Ердоган в профила си във Фейсбук, съобщава в. "Заман".

Усилията за заглушаване на медиите в страната се увеличават все повече, критичните към правителството журналисти и колумнисти са подложени на уволнения, но вече натискът се превръща във война, отбелязва изданието.

Журналистката Мине Бекироглу е на 28 години и работи в провинция Адана, а квалифицираните като обидни за Ердоган статуси са станали обект на преследване от отдела за борбата с киберпрестъпленията при местната полицейска дирекция на 15 февруари 2014 г.

Мине е била задържана под стража, компютърът й е конфискуван, а по-късно е пусната на свобода.

След приключването на разследването прокуратурата внесе обвинителен акт срещу нея за разпространяване на гласови, писмени и видео клеветнически и позорящи материали. Цитирано е изявлението на говорителя на Наказателният съд в провинция Адана, според което обвиненията срещу заподозряната в умишлено тиражиране в интернет на обиди срещу държавен служител се приемат напълно, както и доказателствата, че тя е извършила престъплението.

"Стоя зад всяка своя дума, написана от мен. Статусите ми не са обида, а коментари и критика. Никога не се колебая да изразявам мислите си свободно", заявява в съда журналистката.

Според нея съдебното дело е индикация за управлението на Партията на справедливостта и развитието, демонстрация на политиката на сплашването,

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят