Нова инсталация за 71 млн. долара откриха в "Нефтохим"

Нова газова инсталация в "Нефтохим"- "Газова сяра-4", в която са инвестирани средства в размер на 71 млн. долара бе открита вчера. Тя е първата фаза от мащабния инвестиционен план на компанията, който е в размер на 1,5 млрд. долара. На тържествената церемония присъстваха министър Божидар Лукарски, кметът на Бургас Димитър Николов, изпълнителният директор и председател на управителния съвет на "Лукойл-Нефтохим Бургас" АД г-н Сергей Андронов, г-н Валентин Златев, член на надзорния съвет и г-н Владимир Некрасов, първи вицепрезидент на "Лукойл".

"Бих оценил мащабите на този комплекс като уникални - това е истински нов завод в завода, единствен по рода си не само в България, а и в цяла Югоизточна Европа. Днешното откриване е доказателство за успешната реализация на проекта и представлява отличен старт на инвестиционната година. Убеден съм, че тя ще е една от най-успешните години за цялата българска индустрия, каза министърът и коментира: Изграждането на новия завод на "Лукойл" за преработка на нефт е от голямо значение за цялата ни икономика. Той създава по-добра икономическа перспектива и има положителен ефект за позиционирането ни като сериозен износител на външните пазари на горива".

Новата инсталация е предназначена за преработване на сероводорода и ще позволи на "ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас" АД да произвежда по-висококачествена и екологично чиста продукция, и да намали въздействието върху околната среда от собствената дейност, свеждайки тези показатели до най-високите норми в европейското нефтопреработване. Чрез "Газова сяра - 4" се създава резерв от мощности за преработка на сероводород, което прави почти изключено изгарянето му на факел, съобщиха от рафинерията.

По- рано през деня министър Лукарски се запозна с проекта за Индустриален парк на Бургас. До този момент 6 фирми за закупили терен там. Мястото е стратегическо. Зоната е на 4 километра от пристанището, на 10 - от летището и на 2 километра от магистрала "Тракия". Бургас представлява интерес за чуждестранните инвеститори. Посланикът на Пакистан е изявил желание за инвестиция на държавно ниво. Интерес за инвестиции имала и голяма белгийска компания, каза министър Лукарски.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес