Митнически шеф прибрал 1800 лева подкуп за 30 минути (ОБЗОР)

Шефът на свиленградската митница Тодор Караиванов прибрал за половин час два подкупа от 600 лева и 600 евро. Това съобщиха от прокуратурата след ареста на митничаря. Той бе окован с белезници в сряда вечерта при акция на специализираното звено за борба с корупцията, в което влизат агенти на ДАНС и прокурори. Арестът бе извършен само два дни след като Караиванов бе награден с плакет от шефа на Агенция „Митници“ Ваньо Танов по повод международния празник на митничарите.

Според очевидци 44-годишният началник бил задържан край жп гарата в пограничния град. Около 19 ч Караиванов бил отведен в двора на митническото управление, където го проснали на земята да лежи окован по очи. Междувременно агентите започнали обиск на кабинета му. Към 21 ч Тодор Караиванов бил вкаран в сградата на митницата, а претърсванията продължили до четвъртък сутринта.
Досъдебното производство срещу митническия шеф било образувано на 26 януари, казаха от прокуратурата. Разпитани били много свидетели, а окръжният съд в Хасково е дал разрешение за претърсвания. Спецагентите засекли, че на 28 януари само за 30-40 минути Караиванов получил два подкупа от 1800 лева в различна валута. Белезници заключили ръцете му веднага след като взел втория рушвет. При появата на агентите на ДАНС Караиванов безуспешно се опитал да окаже съпротива. При претърсване в кабинета му в сградата на митницата разследващите открили още над 12 000 евро. В дома му били намерени 6000 лв, които били във връхните му дрехи, както и три чувала с митнически документи.
Запознати със случая твърдят, че Караиванов карал митничарските смени да отчитат лично за него по 5000 лв. Това прави 10 000 лева за денонощие, обясниха източниците ни.
Тодор Караиванов е от Харманли. Той е с 15-годишен стаж в системата. В момента се води изпълняващ длъжността началник, но е единственият допуснат кандидат в конкурса за шефското място. Вече издържал и първия етап на конкурса и му предстояло интервю. Караиванов бе назначен да оглавява същата служба от Ваньо Танов и при предишното управление на ГЕРБ. През август 2013 година Тодор Караиванов беше преназначен в централното митническо управление. През есента на 2014 г. бе командирован обратно в Свиленград.
След ареста митницата в пограничния град се ръководи от назначената в края на м.г. за зам.-началник Юлия Чолакова.
През май 2014 г. при акция на ДАНС бе арестуван и тогавашният зам.-шеф на свиленградската митница - Георги Георгиев. Операцията се проведе след сигнал срещу организирана престъпна група за трафик на наркотици. В служебния автомобил на Георгиев беше открит кило и половина амфетамин. Според разследващиге синтетичната дрога била за Турция. Тогава беше съобщено, че трафикът щял да се осъществи при футболна среща между митничари от двете държави. Впоследствие апелативният специализиран наказателен съд пусна без мярка за неотклонение задържания. Сред мотивите на съда за това решение бяха, че доказателства за съществуването на организирана престъпна група се съдържали само в показанията на един от разпитаните служители от ДАНС, но те не се подкрепяли от неговия колега.

Оправдаха 9 капепейци от Капитан Андреево

С оправдателни присъди за трима граничари и шестима митничари от пункта Капитан Андреево приключи вчера делото срещу тях в Хасково. Гръмката операция „Граница“ бе проведена през лятото на 2010 г. и бяха повдигнати обвинения за рекет на преминаващи пътници. Цялото дело първоначално бе в столицата и впоследствие прехвърлено в Хасково. Обвинителният акт бе писан от магистрата в Софийската градска прокуратура Кирил Димитров, пребит на 13 май 2013 г. от маскирани пред дома си.
"Обвинението е недоказано. Обвиняемите Светлин Проданов и Димитър Димитров са били провокирани към вземане на подкуп от агент под прикрите. Не са достатъчни показанията само на свидетел със скрита самоличност. Като цяло досъдебното производство е водено повърхностно", са част от мотивите на окръжния съдия Красимир Димитров. По време на пледоариите прокурорът Георги Гешев заяви, че не поддържа обвинението. Присъдата може да бъде протестирана в 15-дневен срок пред апелативните магистрати в Пловдив.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право