Фрийкове в праймтайма. Или защо всички искат да ги дават "по телевизора"

Даже и да не сте гледали първия „Биг брадър“ през 2004 г., със сигурност знаете нещо за победителя Здравко и сте виждали красивата Зейнеб, която остана в телевизията. Или поне сте чували, че Венета Райкова се омъжи за Тихомир Георгиев, който също бе в шоуто и точно там обяви, че много я харесва.


Години след това, когато някой попадне в телевизията, получава етикета на известен. Или поне претендира за това. Всеки знае или поне си мечтае влизането в студиото да промени поне нещо в живота му. Мечтата за слава, макар и мимолетна, вероятно е причината кастингите на телевизиите да са пълни с желаещи да се пробват.
А телевизионният бог сега е отворил рога на изобилието си и с кастинги е пълно. Би Ти Ви доскоро събираше мъже и жени за „България търси талант“, както и такива, които могат да готвят, за MasterChef. БНТ пък издирва новия Георги Господинов, защото ще прави „Ръкописът“, а Нова тв търси хора за „Женени от пръв поглед“. Успоредно с това непрекъснато се набират хора за актьори, които да участват във форматите „Истински истории“ и „Съдби на кръстопът“.

Кои са те?

Колкото и да са различни хората, които напират за участие в подобни предавания, все пак могат да се обособят в няколко категории.


Кандидатите за „Биг брадър“, „Къртицата“ и „Сървайвър“ са по-скоро авантюристи - искат да се опитат да издържат на нещо, да се проверят докъде ще стигнат, казва Ани Владимирова, психолог и с опит в подбора на стотици участници.
Друг тип са насочили усилията си в предаванията за таланти - независимо дали пеят, или танцуват. Те просто не са стигнали върха на стълбицата в своята страст и такива предавания им дават възможност да излязат на сцената, добавя психоложката.
Има и трети тип, които участват в „Съдби на кръстопът“ и „Истински истории“. Това са онези, които цял живот копнеят да се изявят като артисти, да покажат колко са експресивни и да сбъднат детската си мечта да се видят „на кино“, казва Ани Владимирова, която също е част от „Истински истории“, но в ролята на самата себе си.
Извън тях (засега) се очертават кандидатите за „Женени от пръв поглед“. Те са самотни мъже и жени, и то не възрастни, а хора над 25 г., които наистина искат да се обвържат, като нямат нищо против да им „назначим“ половинка, коментираха от екипа.

Лична драма

Извън обобщенията всеки от кандидатите за тв слава има собствена съдба. Хората вече разбраха, че когато разкажат хубава история, това им помага да бъдат представени добре във формата, обяснява Кирил Киров, режисьор на „Х фактор“, „Големите надежди“ и „Биг брадър“. Именно заради това и на екран излизат истории като тази на Ева Мария от „Х фактор“, която искаше да спечели шоуто, за да помогне на болната си сестричка. Екипът на MasterChef, което тепърва ще стартира по Би Ти Ви, пък видял предложение за брак - майсторът на черпака се надявал да впечатли и любимото момиче, и хората от шоуто.

На кастингите идват и такива, които искат да отмъстят на гаджето, че ги е зарязало или когато загубят бас. А едно момиче се явило на препитване за музикално риалити, защото имало страх от публиката. Много често по-възрастни хора споделяли, че са имали мечта, която не са успели да сбъднат, но сега искат втори шанс. Има и такива, които искат да влязат в шоуто, защото няма къде да живеят и искат да си осигурят 3 месеца „на топло“.
В “Ясновидци” преди години се яви мъж, който заяви, че може да снима само след 10 ч сутринта, защото нощем работи на една планета, обяснява Николай Йорданов, който е бил главен редактор на "Ясновидци" и първите сезони на "X Фактор" и "България търси талант", "Африка: Звездите сигурно са полудели".


„На въпроса защо искат да участват, най-честият отговор е: “Защото искам да съм известен”. Но никой не може да обясни защо точно иска да бъде известен. Да те дават “по телевизора” явно става все по-голяма ценност“, добавя Йорданов. Той смята, че най-атрактивните участници са тези, които са убедени в таланта си, но го нямат. „Има едно момиче - Велина, което се е явявало във всяко музикално шоу. Винаги е наоколо, с китарата си и с фалшивото си пеене, и никой не е в състояние да я убеди, че сцената не е за нея“, обяснява сценаристът.


Почти всеки, явил се веднъж в шоу, след това повтаря. За това психолозите имат две обяснения. Едното е, че човек се пристрастява - досущ като ходенето на море или на цирк. Първото е, че други хора се готвят цяла година за повторното изпитание, сякаш ще кандидатстват пак за НАТФИЗ. В последните издания на „Х фактор“ и „Гласът на България“ имаше много младежи, които вече са били при конкуренцията. Например Невена Пейкова, която е сред финалистите в „Х фактор“ по Нова тв в момента, преди години беше в „Гласът на България“ по Би Ти Ви, но там отпадна много по-рано.
Разбира се, има и т.нар. фрийкове - образи, които карат зрителите да се смеят. Едно време в „Мюзик айдъл“ това беше Валентина Хасан, която изпя своята версия на Without You на Марая Кери като „Кен лий“, но пък стана суперпопулярна.


В крайна сметка над 90% от участниците след шоуто вече са забравени. За да останеш под прожекторите, не е необходимо само да се бориш и да работиш, но и да имаш малко фантазия как да се „продадеш“. Все пак има и такива с кариера - Рафи, Михаела Филева, Ангел и Моисей от „X фактор“, както и някои участници от други проекти, които набират скорост, без непременно да блестят от телевизора. Все пак праймтаймът на телевизията не е безкраен и не може да побере всички кандидати за слава.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура