Ротари клуб подари концерт-спектакъл на великотърновци

Волен Сидеров: Оставката на Валери Симеонов не е съгласувана с мен

АПИ: До 20 декември се приемат офертите за ремонта на 47 км от път II-23 Русе – Кубрат

Археолози откриха миниатюрна Теракотена армия

Тереза Мей отхвърли контрапредложенията на своя проект на споразумение за Брекзит

Обвинения за брата и сестрата след убийството във влака край Вакарел

Томислав Дончев: Парламентарна предпоставка за предсрочни избори няма

Весела Лечева, народен представител от „БСП за България“: Тази много закъсняла оставка на Валери Симеонов няма да уталожи напрежението

Млад мъж се обеси пред бащината къща на жена си в Смолян Трупът открили мъже, тръгнали за риба

Окръжният съд в Търново отново гледа дело за укриване на данъци от адвокат и съдебен лекар Първоначално постановената присъда бе отменена от Апелативния съд в старата столица

Валентин Радев: Гражданите не винаги знаят кое е законно и кое не по време на протест, полицията трябва да действа с твърда ръка

Труд Уикенд – един вестник за два дни

Един човек е загинал при протестите във Франция срещу повишаването на цените на горивата

Андреа и Тита първи приятелки Ще има ли дует между двете изпълнителки

Сестрата на Бойко Борисов: Брат ми беше първият човек, на който се обадих, когато се разболях

Пъстървата излиза на сцената

Добромир ДОБРЕВ

В неделя официално се открива дългоочакваният нов сезон за риболов на пъстърва. Според Закона за рибарството и аквакултурите зимноразмножаващите се риби са забранени за улов от 1 октомври до 31 януари. През това време тече възпроизводството на пъстървите и те не бива да бъдат обезпокоявани.

Балканските пъстърви се размножават при температура на водата от 1 до 6 градуса. През този период рибите се изкачват до най-горните течения на реките и потоците. Хайверът се изхвърля на части, в плитки и бързи участъци, където дъното е песъчливо или чакълесто. С помощта на опашката си женската риба изравя малка яма в дъното, където хайверът бива оплождан от мъжката риба. След това, пак с помощта на опашката, го зарива с едри частици пясък. Зърната са едри, като цветът им е от жълт до оранжев, напомняйки този на сьомгата. Броят на хайверените зърна е между две и три хиляди. Полова зрялост пъстървата достига на 2-3 годишна възраст.

У нас виреят още два вида пъстървови риби, но те се размножават само в изкуствени условия. Климатът у нас не позволява на американската пъстърва и сивена да се самовъзпроизвеждат в реките или езерата по нашите ширини. Сигът и пеледът също са зимноразмножаващи се видове, но тяхната популация е изключително ниска и се срещат на много малко водоеми в страната. Всеки, успял да улови такава риба, може да се счита за истински щастливец. Сиг и пелед се срещат във водите на язовир „Искър“.

Пъстървовият риболов се провежда само в почивни и празнични дни, за да се запази числеността на тези ценни видове. Идната неделя е първата възможност за любителите на петнистите риби. Воблери, блесни и изкуствени мухи ще полетят в посока на планинските и карстовите реки. Други ще заложат на изпитаните естествени примамки като бял червей, камола или малка жива рибка. Според действащите разпоредби се разрешава улов от до 6 пъстървови риби или не повече от 2 кг. Минималната мерна граница за балканката е 23 см. Освен това на 21 реки у нас вече се въведе правилото „хвани и пусни“. Сред най-известните риболовни обекти за пъстърва попадат реките Златна Панега, Треклянска, Драговищица, Черни Вит, Ерма, Триградска, Широколъшка. На всички тях въдици ще могат да се замятат от 1 февруари, но балканските пъстърви трябва мигновено да се връщат обратно във водата.

В разгара на зимата дори и студенолюбивите риби не са особено активни. Екземплярите се задоволяват с минимално количество храна, като за търсенето й отделят съвсем малко енергия. Шансовете за успех са по-големи, когато температурата на водата се покачи над 7 градуса. В студените дни пъстървата не е особено подвижна и затова избягва да стои в бързеите. Обикновено тя се прикрива встрани от основното течение, търси подмоли сред коренищата, големи камъни или прагове, където водата оформя ями.

Когато гоним пъстървата с естествени примамки, оборудването трябва да включва директен телескоп или болонезе с макара. Върви се срещу течението, като така издебваме рибите в гръб и е по-малко вероятно те да ни видят и да избягат от местоположението си. Монтира се кука не по-голяма от №12 с повод минимум 0,12 мм. Ако водата е мътна, торните и земните червеи са с приоритет. При бистра вода опитайте камола или бял червей. Неизменно лакомство за балканската пъстърва се явява и ручейникът.

Спининг риболовът с изкуствени примамки е по-силен, когато водата е по-топла. Именно затова най-много въдичари се запътват към карстовите реки Златна Панега и Искрецка. През февруари се залага основно на съвсем дребни примамки. Блесни №0 и №1 са подходящи. Според ситуацията се избират бели или жълти примамки с черни или червени точки по тях. Съществуват стотици разновидности на воблери , като имитациите на дребни пъстървички са доказано ефективни. Силиконовите примамки също вършат работа, особено за по-пасивни риби, каквито са пъстървите през този сезон.

Не на последно място идва ред и на мухарския риболов. Любителите на това хоби сега залагат на имитации на ларви. Поставят се потъващи примамки, наричани нимфи. Тепърва със затоплянето на времето пъстървите ще стават още по-гладни. Въпреки това още отсега те се превръщат в основен обект на въдичарите.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.