Въоръжен нахлу в студиото на холандската телевизия, искал да разкрие световни афери

Въоръжен мъж се появи по националната телевизия NOS в Холандия, прекъсвайки централните новини и с искания да му бъде дадена думата в ефир.

Той заплашил с пистолет служителите в медията и те го пуснали в студиото. Мъжът говорел чист холандски и се предполага, че не е чужденец. Освен това се бил подготвил за телевизионната си изява с костюм и вратовръзка, пише The Sidney Morning Herald.

NOS спря излъчването за около час, след като младежът постави под свой контрол студио на телевизията. По време на драмата обаче камерата продължи да записва и дори улови момента на ареста на нападателя от полицията.

Малко, след като се появил в ефир, дошла полицията. Четирима униформени го арестували на живо по телевизията.

По време на инцидента пострадали няма, не бе изстрелян дори и един изстрел. От полицията съобщиха, че мъжът е настоявал да му бъде дадена думата в ефира на канала, като е заплашвал, че ще взриви няколко бомби в различни места на Холандия, ако исканията му не бъдат изпълнени.

Холандската телевизия излъчи драматичните кадри, на които нападателят се разхожда нервно из студиото с пистолет в ръка, а след това е арестуван. Младежът е искал да говори пред цялата страна по време на вечерната новинарска емисия, но бързо мислещ охранител, който бил взет от нападателя за заложник, го отвел до празно студио.

Въпреки това, камерите в студиото са записвали. Говорейки на човек зад камера, нападателят казва: „Нещата, които ще бъдат казани, са много големи световни афери. Ние сме наети от силите за сигурност“. След това той се оплаква: „Защо се бавим толкова“. "Има пет плюс 98 хакери, които готвят за кибер-атака", предупреждава още той.

Тийнейджърът, чието име не се съобщава, е жител на град Пинакер (Pijnacker). Местните власти отказват да коментират информацията, че той е студен, чийто родители са починали наскоро, а самият той фигурира в списъка на следените ислямисти в страната.

Той е разпитан и може да бъде обвинен в отвличане, притежание на огнестрелно оръжие и заплашване на хора с оръжие, каза прокурор Йохан Бак.

Исканията на нападателя също са били включени в писмо, което нападателят носел със себе си. „Разбирам, че не съм сам. Още повече, осем силни експлозива са заложени, те съдържат радиоактивен материал. Ако не ме заведете до студио 8, за да говоря, ще бъда принуден да действам“, пише в писмото.

Новинарските емисии на NOS са най-гледаните в Холандия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят