САЩ пипнаха златотърсач „невидимка“

Щатски шерифи заловиха в Бока Ратън, щата Флорида, „най-интелигентния беглец от правосъдието“ - златотърсача Томи Томпсън. Той е бил ръководител на експедицията, открила през 1988 г. потънал 131 години по-рано край Южна Каролина кораб с 21 тона злато.

Томпсън (62 г.) се укриваше от 2012 г., когато не се яви на дело в Охайо, заведено от двама инвеститори в експедицията му - фалирала вече инвестиционна компания и в. „Кълъмбъс диспач“. Те твърдят, че Томпсън е извадил от потъналия параход „Централна Америка“ злато за $ 400 млн., но не изплатил договорените дялове на нито един от над 160-те инвеститори, които му дали $ 12,7 млн., за да намери кораба.

Беглецът и приятелката му Алисън Антекиър живели под чужди имена в хотел „Хилтън“ в Бока Ратън, плащали си луксозния апартамент само с пари в брой и ползвали обществен транспорт, за да не бъдат засечени.

Корабокрушението с „Централна Америка“ става заради ураган. Загиват всичките 425 души на борда, а загубата на натрупания по време на Калифорнийската златна треска благороден метал предизвиква Паниката от 1857 г. - първата световна борсова криза.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят