Днес е поклонението пред генерал-майор Нейко Ненов

Днес между 11 и 13 часа ще се извърши поклонението пред тленните останки на генерал-майор Нейко Ненов в Централния военен клуб, съобщиха от пресцентъра на Военноморските сили.

След тежко боледуване, на 53-годишна възраст почина заместник-началникът на отбраната генерал-майор Нейко Ненов. Погребението ще се състои от 14.00 часа в Православен гробищен парк „Св. Архангел Михаил“ в столичния квартал Бояна.

Генерал-майор Нейко Ненов е роден на 18 ноември 1961 г. в с. Трънково, област Ямбол. Произведен е в първо офицерско звание през 1985 г. след завършване на ВНВУ „Васил Левски” – Велико Търново. Генерал-майор Нейко Ненов е назначен на длъжността заместник-началник на отбраната на 30 юни 2014 г., след като две години (2012 – 2014) служи като командир на Сухопътните войски. В продължение на 29 години военна служба генерал Ненов последователно преминава през всички командни длъжности от командир на взвод до началник щаб и командир на бригада, в това число и в международни командвания на територията на Румъния, Турция, Афганистан и Полша.

Генерал-майор Ненов е офицер с изключително богат командирски опит и професионална подготовка. За заслугите му към отбраната на страната и развитието на Българската армия е награждаван от министъра на отбраната на Република България с наградни знаци „За вярна служба под знамената” – III и II степен, и с награден знак „За принос към Министерството на отбраната”; от началника на отбраната - с хладно оръжие и др. Освен ценен професионален опит, за своята отлична служба в Съвместни многонационални щабове, генерал-майор Нейко Ненов получава международно признание под формата на редица медали и отличия, сред които: „Златен ешелон”, връчен от министъра на отбраната на Франция, „Златен медал на Въоръжените сили на Полша”, връчен от министъра на отбраната на Полша, както и от военните ръководители на държавите Румъния, Германия, Франция, Полша и Албания.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини