Петър Стоянов: Загубата на д-р Желев е огромна, покрусата сред българите е голяма

"Загубата на д-р Желю Желев е огромна и съм сигурен, че покрусата сред българските граждани е голяма". Това заяви президентът в периода 1997-2002 г. Петър Стоянов по повод кончината на първия демократично избран президент на България (1990-1997 г.).

"Преди промените д-р Желев, независимо от комунистическата цензура, написа своята книга "Фашизма", с която вдъхна надежди и на българската интелигенция и на цялото българско общество. А след промените - през 1989 година, той беше естественият лидер на новосформираната българска опозиция", каза Петър Стоянов, цитиран от БГНЕС.

Той припомни, че д-р Желев е първият демократично избран президент на България.

Президентът Стоянов изрази увереност, че всички граждани ще запомнят д-р Желев с непоколебимостта, с която отстояваше желанието на страната да се върне отново в голямото европейско семейство. Също така и с категоричността, с която отстояваше демократичните ценности в България, на върховенство на закона, на правата на български граждани.

"Д-р Желев ще остане освен това и в спомена на своите съвременници като един почтен, честен човек, който никога не бе съблазнен от желание за лично облагодетелстване", добави Петър Стоянов. Според него д-р Желев има своето запазено място в българската история, в историята на трансформиране на комунистическите общества и на Източна Европа.

Петър Стоянов припомни, че само преди два дни заедно с Желю Желев и останалите президенти Георги Първанов и Росен Плевнелиев е участвал в Съвета на президентите. На него двамата са разменили обичайните разговори между тя.

"Обсъждахме даже бъдещи планове - какво има да правим заедно и неговата смърт ми подейства много тежко", каза Петър Стоянов. Той изрази съболезнования към близките и приятелите на д-р Желю Желев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини