Полицията в Кипър издирва Петев

“Левски” и ЦСКА се замерят с декларации

Бойко Борисов: От 15 години се боря противозаконното отнемане на автомобил да стане кражба (СТЕНОГРАМА)

Бизнес сдружение помага на фирми да усвояват директно средства от ЕС

Гурбетчия сезира прокуратурата за измама Горнооряховецът събарял казарми от времето на Хитлер в Лайпциг и не получил нито лев

130 български общини се регистрираха за ден по инициативата на ЕС за безплатен безжичен интернет

Разбита е банда, снабдявала албанци с фалшиви пари и паспорти

Опозицията хвърли сълзотворен газ в парламента на Косово (ВИДЕО)

Задържаха мъж, нанесъл побой на 32-годишна жена и отвлякъл 6-годишното й дете

Руски медии: Лавров няма да запази поста си на външен министър

МВнР на Русия: Великобритания или не може да осигури сигурността на гражданите си, или е режисирала нападението над Скрипал

Кметът на Благоевград се срещна с представители на ЕНП в Брюксел

Вежди Рашидов проведе среща с ръководствата на творческите съюзи в България

Заподозреният за шест експлозии в Тексас се самоуби

Меркел разкритикува Турция заради тормоза над цивилните в Африн

България излезе от челната десетка на страните с най-много жалби и осъдителни решения

България излезе от челната десетка на страните с най-голям брой осъдителни решения и висящи жалби пред Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), съобщиха от пресцентъра на правосъдното ни министерство.

Съдът публикува своя годишен доклад за 2014 г., съгласно който държавите с най-голям брой осъдителни решения, установяващи поне едно нарушение на Конвенцията са Русия (122 решения), Турция (94), Румъния (74), Гърция (50) и Унгария (49).

В тази класация за 2014 г. България се нарежда на 12-о място с 18 осъдителни решения, установяващи поне едно нарушение на Конвенцията. Години наред страната ни заемаше между 7-о и 9-о място в тази класация.

България има напредък и по критерия брой висящи жалби, разпределени на съдебен състав, като се нарежда на 16-то място с 969 жалби, чакащи за разглеждане, след като дълги години бе неизменно в челната десетка на класацията.

Към 31 декември 2014 г. по-голямата част от висящите дела пред ЕСПЧ са били срещу Украйна (19,5%), Италия (14,4%), Русия (14.3%) и Турция (13.6%), сочи годишният доклад на ЕСПЧ.

На традиционната си годишна пресконференция на 29 януари т.г. председателят на ЕСПЧ Дийн Шпилман направи равносметка за изминалата 2014 година, като посочи, че Съдът е затвърдил напредъка, постигнат през 2013 г.
Той отбеляза, че общият брой на висящите жалби пред ЕСПЧ възлиза на 69 900, което е с 30% по-малко в сравнение с края на 2013 г. (100 000 висящи жалби). Работните методи, приети след влизането в сила на Протокол № 14, са се оказали ефективни, по-специално системата „едноличен състав“ и въвеждането на отделение с функции да филтрира жалбите.
Въпреки значителния спад на висящите за разглеждане жалби през 2014., председателят на Съда изрази загриженост по отношение на обема на повтарящи се случаи, които представляват повече от половината от всички висящи дела и подчерта необходимостта всяка държава членка да гарантира, че ендемични проблеми са били решени на национално равнище в съответствие с принципа на субсидиарността.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.