Пълни трибуни за битката за Пловдив

Събуждането на гиганта Серия А

На 18 август 2018 да почерпят

Григор Димитров загуби доиграването на мача от трети кръг срещу Новак Джокович в Синсинати

МВнР: Няма данни за пострадали български граждани при тежкото наводнение в Южна Индия

СПИН мори мъжете 6 пъти повече от жените у нас Новорегистрирани са 139 представители на силния пол срещу 22 на нежния

Бербатов е сензационна опция за „Юнайтед“

Мотоциклетист е с опасност за живота след катастрофа във Варна

„Лудогорец“ губи вратар за дербито

Германия отваря вратите за чужденци Бежанците не отговарят на нуждите на Берлин

Труд Уикенд – един вестник за два дни

Пиян пациент опря ножица в гърлото на медицинска сестра в Търново Ръководството на областната болница сезира прокуратурата

САЩ изтеглят 200 милиона долара от стабилизационния фонд за Сирия

Ангела Меркел очаква сложни разговори с руския президент утре в Берлин

Оръжеен бос фалирал „Олимпик“ В Испания развивали дейност без лиценз

България излезе от челната десетка на страните с най-много жалби и осъдителни решения

България излезе от челната десетка на страните с най-голям брой осъдителни решения и висящи жалби пред Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), съобщиха от пресцентъра на правосъдното ни министерство.

Съдът публикува своя годишен доклад за 2014 г., съгласно който държавите с най-голям брой осъдителни решения, установяващи поне едно нарушение на Конвенцията са Русия (122 решения), Турция (94), Румъния (74), Гърция (50) и Унгария (49).

В тази класация за 2014 г. България се нарежда на 12-о място с 18 осъдителни решения, установяващи поне едно нарушение на Конвенцията. Години наред страната ни заемаше между 7-о и 9-о място в тази класация.

България има напредък и по критерия брой висящи жалби, разпределени на съдебен състав, като се нарежда на 16-то място с 969 жалби, чакащи за разглеждане, след като дълги години бе неизменно в челната десетка на класацията.

Към 31 декември 2014 г. по-голямата част от висящите дела пред ЕСПЧ са били срещу Украйна (19,5%), Италия (14,4%), Русия (14.3%) и Турция (13.6%), сочи годишният доклад на ЕСПЧ.

На традиционната си годишна пресконференция на 29 януари т.г. председателят на ЕСПЧ Дийн Шпилман направи равносметка за изминалата 2014 година, като посочи, че Съдът е затвърдил напредъка, постигнат през 2013 г.
Той отбеляза, че общият брой на висящите жалби пред ЕСПЧ възлиза на 69 900, което е с 30% по-малко в сравнение с края на 2013 г. (100 000 висящи жалби). Работните методи, приети след влизането в сила на Протокол № 14, са се оказали ефективни, по-специално системата „едноличен състав“ и въвеждането на отделение с функции да филтрира жалбите.
Въпреки значителния спад на висящите за разглеждане жалби през 2014., председателят на Съда изрази загриженост по отношение на обема на повтарящи се случаи, които представляват повече от половината от всички висящи дела и подчерта необходимостта всяка държава членка да гарантира, че ендемични проблеми са били решени на национално равнище в съответствие с принципа на субсидиарността.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.