5000 кукери превземат Перник, вино руква от чешмите в Асеновград

Вино вместо от вода ще рукне в събота по обяд от чучурите на чешмата на известния като Рибната църква храм "Св. Богородица Благовещение" в Асеновград. В продължение на 3 дни местните жители и техни гости ще почетат един от най-любимите си богове - Дионисий. Празненствата в 55-хилядния град под Асеновата крепост стартираха в петък с форум "Вино и културен туризъм", а вечерта с 1200 лв. бяха наградени победителите в националния поетически конкурс "Наздравици за любовта".

Програмата на Асеновградската "Винария 2015" включва пищно шествие в града, танцови състави ще играят под съпровода на оркестър "Тракийско настроение", докато вървят конкурсите за най-добро домашно вино от реколта 2014 и за най-вкусни станимашки сармички. По програма да предвидени и традиционните пехливански борби, след които победителят ще си тръгне със 100-килограмов овен.

Перник е превзет от над 5200 кукери и танцьори, които ще участват в 24-ия Международен фестивал на маскарадните игри. Огънят на Сурва бе запален в петък вечер, с което бе даден старт на тридневния празник.
Събитието е под патронажа на министъра на културата Вежди Рашидов. Според кмета на Перник Иван Иванов във феста т.г. ще участват 82 групи от България, Словакия, Сърбия, Италия, Словения, Македония, Холандия, Румъния, Гърция, Индонезия и Палестина.

Хиляди кукери, кукове, сурвакари, старци, бабугери, джамалари и камилари ще преминат в събота и неделя по улиците на Перник. Най-малкият участник е на 2 г., а най-възрастният - на 80. Талисманите на фестивала - двойката сурвакари Сура и Сури ще присъстват във всички ритуали на маскарада.

Заради обявеният национален траур в неделя по повод кончината на първия български демократично избран президент Желю Желев, в шествията в неделя няма да се включи кметът и градското ръководство на Перник, обясниха от общината. Ще бъдат отменени някои от съпътстващите фестивала прояви, но самото шествие не може да се отмени, тъй като за него са пристигнали от чужбина и цялата страна много от участниците, допълниха от пресцентъра на кметството в миньорския град.

Фестивалът на маскарадните игри се организира в Перник от 1966 г., а от 1985 г. той има и статут на международна проява. От 1995 г. Перник е член на Федерацията на европейските карнавални градове, а през 2009 г. бе обявен за европейска столица на сурвакарските игри.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини