Роженският събор събира 400 гайдари - повече от рекорда за Гинес

Повече гайдари от колкото тези, които поставиха рекорда на Гинес, ще се съберат през юли т.г., за да открият любимия за родопчани Роженски събор.

На 17 юли Съборът на народното творчество и животновъдство "Рожен" ще бъде открит от 400 гайдари, обявиха от община Смолян. През 2012 г. 333 гайдари поставиха световен рекорд за Гинес с обща свирня. На ливадите край връх Рожен четири лъча, всеки от по 100 гайдари, ще се съберат заедно на основната сцена, която ще е с декор от огромен трикольор. "Космическите гласове на България" ще изпълнят химна на Родопите "Бела съм, бела, юначе", а Валя Балканска и две деца ще запеят космическото ни послание "Излел е Дельо хайдутин".

Идеята е да се възроди и надгради националният фолклорен събор "Рожен". Искаме да запазим тази българска традиция в нейната мащабност и да я завещаем на поколенията занапред, каза кметът на Смолян Николай Мелемов.

Смолячани от години негодуват, че се прекъсна традицията на събора, който бе най-внушителната родопска проява. Той се е зародил през 1898 г., за да събира родовете от двете страни на границата, която минавала край Рожен. Последният събор е проведен през 2006 година, но най-запомнящ е този от 2000 година, който събра на поляните около 200 000 души. Организаторите се надяват от 17 до 19 юли т.г. да се съберат отново 200 000 души. Управата на Смолян прави събора чрез публично-частно партньорство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура