Българските антарктици стигнаха до остров Ливингстън

Скатов се подготвя за изкачването на 14-ия си връх

Шеф на „Нисан“ арестуван за измами Укривал доходи и харчел фирмени пари за лични нужди

Испания иска гаранции за Гибралтар в проектоспоразумението за Брекзит

Обучават лекари и психолози за ранно откриване на депресия

Соня Йончева идва в България Звездната прима пристига за кинопремиера

Над 200 ученици се запознаха с културата и традициите на Австрия Областният управител на Велико Търново проф.Любомира Попова прие посланика на Австрия

22 г. затвор за двама трафиканти на хероин

Германия прекрати оръжейния експорт за Саудитска Арабия

Млади изследователи от Стопанска академия представиха свои разработки Творческите работи бяха презентирани на 11-та докторантска научна сесия

КПКОНПИ е внесла иск за отнемане на имущество от Евелин Банев-Брендо и семейството му на стойност 23 275 542 лева

Гуардиола виновен за кризата на Германия

Искат забрана на Иванчева и Петрова да напускат страната

Треньорска рокада в „Левски“ заради вратарите, Михайлов пред подпис

Специализираната прокуратура с подробности за ареста на Петко Дюлгеров

Роженският събор събира 400 гайдари – повече от рекорда за Гинес

Повече гайдари от колкото тези, които поставиха рекорда на Гинес, ще се съберат през юли т.г., за да открият любимия за родопчани Роженски събор.

На 17 юли Съборът на народното творчество и животновъдство „Рожен“ ще бъде открит от 400 гайдари, обявиха от община Смолян. През 2012 г. 333 гайдари поставиха световен рекорд за Гинес с обща свирня. На ливадите край връх Рожен четири лъча, всеки от по 100 гайдари, ще се съберат заедно на основната сцена, която ще е с декор от огромен трикольор. „Космическите гласове на България“ ще изпълнят химна на Родопите „Бела съм, бела, юначе“, а Валя Балканска и две деца ще запеят космическото ни послание „Излел е Дельо хайдутин“.

Идеята е да се възроди и надгради националният фолклорен събор „Рожен“. Искаме да запазим тази българска традиция в нейната мащабност и да я завещаем на поколенията занапред, каза кметът на Смолян Николай Мелемов.

Смолячани от години негодуват, че се прекъсна традицията на събора, който бе най-внушителната родопска проява. Той се е зародил през 1898 г., за да събира родовете от двете страни на границата, която минавала край Рожен. Последният събор е проведен през 2006 година, но най-запомнящ е този от 2000 година, който събра на поляните около 200 000 души. Организаторите се надяват от 17 до 19 юли т.г. да се съберат отново 200 000 души. Управата на Смолян прави събора чрез публично-частно партньорство.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.