Шварценегер към Тръмп: Изглеждахте като малък варен макарон на срещата с Путин (ВИДЕО)

Как излитат самолетите според блондинките?

Ветеринар: Подкрепяме мерките, които се извършват срещу чумата по животните

Анджелина Джоли посети сирийско семейство с тежка съдба

Кубинците вече могат да ползват мобилен интернет на телефоните си

Близо 60 преселници без документи заловиха край Лесбос

Ген. Кирил Войнов: 858 язовира в страната са за ремонт

Християните почитат Св. Марина

Шефът на американското разузнаване потвърди: Русия се е намесила в президентските избори през 2016 г.

Пожар изпепели къщата на бивш кмет на село Лютидол

Путин е готов да разшири действието на Договора за ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия 

8 души, от които шест деца, загинаха след задушаване в камион в Либия

Британските депутати одобриха проектозакона за митническите правила след Брекзит

Вулканична лава рани 23 души на туристическо корабче на Хаваите

В САЩ задържаха рускиня по подозрение в шпионаж

Съдии не искат заседатели с политически протекции

Съдиите във Велико Търново не одобряват съдебните заседатели да се избират от Общинския съвет по партийни квоти. „Подборът им на политическа основа е меко казано смущаващ. Впечатленията са, че съдебният заседател няма нужния авторитет в обществото и не се проверява доброто му име“, коментира в петък председателят на Окръжния съд във Велико Търново Мая Маркова.

Тя обяви, че заседателите се предлагат от местния парламент и системата за избора им е извън правомощията на съдиите. „При нас пристигат протоколите от заседанията на съветниците, в които са изброени имената на утвърдените лица. Въпрос на морал е как са подбрани те от местните парламентаристи“, допълниха магистратите.

В съдилищата в старата столица има общо около 65 съдебни заседатели. В момента те преминават обучение. Районният съдия Димо Колев пък е съставител на специален наръчник за правата и задълженията на участниците в делата. Програмата за обучение на компетентни съдебни заседатели е предложена за прилагане в храма на Темида в цялата страна.

Повод за изнесената информация станаха претенциите на група заседатели. Преди броени дни 18 души внесоха молба до съдия Мая Маркова за специално помещение за прочит на делата. Те поискаха стаята да е обзаведена с бюро, столове, маса, диван и да е оборудвана с компютър с ДВД устройство и тонколони.

„Недопустимо е да четем и обсъждаме помежду си дела в обществената читалня на съда, където е общото деловодство. Освен това определени дела са с гриф за секретност и запознаването с тези материали на обществено място може да застраши националната сигурност“, казват заседатели.

Шефката на Окръжния съд обаче не е съгласна с поставените условия. „В молбата, която са ми представили липсва само искане за кафе-машина и секретарка. Ще отговоря лично на претендиращите по време на текущото обучение на новите съдебни заседатели, а не чрез медиите“, отсече съдия Маркова.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.