Ван се вряза в минувачи в Торонто, деветима са загинали (ВИДЕО)

На 24 април 2018 да почерпят

Изложба на Гергана Минкова

Гениалните доктори „клъцни-срежи” Холивудските знаменитости дължат „естествения” си вид на виртуозни пластични хирурзи

Роналдо срещу германци – 22 мача, 26 гола (ИНФОГРАФИКА)

Върхът на Джеймс Бонд Интерактивни изживявания с автомобилите на Агент 007

Вижте как Кейт и Уилиам излизат от болницата с новородения принц

Александра Богданска-Петканова на почивка без мъжа си

Шофьор на претъпкан бус “вежливо” подхвърлил 30 лева подкуп на пътни полицаи

Спираме да ядем боклуците на Европа В София бе обсъдено бъдещето на здравните системи

Бившият лидер на босненските сърби Радован Караджич настоя за отмяна на присъдата му за геноцид

Трябва ли да ми изплащат „клас“ със задна дата, ако е дължим

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” във вторник, 24 април 2018

Д-р Мирослав Ненков: Таксата при общопрактикуващите лекари трябва да се увеличи

МО купува леки коли за един милион

Съдии не искат заседатели с политически протекции

Съдиите във Велико Търново не одобряват съдебните заседатели да се избират от Общинския съвет по партийни квоти. “Подборът им на политическа основа е меко казано смущаващ. Впечатленията са, че съдебният заседател няма нужния авторитет в обществото и не се проверява доброто му име”, коментира в петък председателят на Окръжния съд във Велико Търново Мая Маркова.

Тя обяви, че заседателите се предлагат от местния парламент и системата за избора им е извън правомощията на съдиите. “При нас пристигат протоколите от заседанията на съветниците, в които са изброени имената на утвърдените лица. Въпрос на морал е как са подбрани те от местните парламентаристи”, допълниха магистратите.

В съдилищата в старата столица има общо около 65 съдебни заседатели. В момента те преминават обучение. Районният съдия Димо Колев пък е съставител на специален наръчник за правата и задълженията на участниците в делата. Програмата за обучение на компетентни съдебни заседатели е предложена за прилагане в храма на Темида в цялата страна.

Повод за изнесената информация станаха претенциите на група заседатели. Преди броени дни 18 души внесоха молба до съдия Мая Маркова за специално помещение за прочит на делата. Те поискаха стаята да е обзаведена с бюро, столове, маса, диван и да е оборудвана с компютър с ДВД устройство и тонколони.

“Недопустимо е да четем и обсъждаме помежду си дела в обществената читалня на съда, където е общото деловодство. Освен това определени дела са с гриф за секретност и запознаването с тези материали на обществено място може да застраши националната сигурност”, казват заседатели.

Шефката на Окръжния съд обаче не е съгласна с поставените условия. “В молбата, която са ми представили липсва само искане за кафе-машина и секретарка. Ще отговоря лично на претендиращите по време на текущото обучение на новите съдебни заседатели, а не чрез медиите”, отсече съдия Маркова.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.