ВКС казва чии са 5 средновековни храма в Арбанаси

До месец Върховният касационен съд /ВКС/ ще отсъди чия собственост са пет средновековни църкви във великотърновското село Арбанаси. Делото по спор между държавата и Митрополията в старата столица кой е притежател на най-атрактивните за туристите храмове е приключило и се чака решение.

Миналата пролет Окръжният съд във Велико Търново постанови, че църквите "Рождество Христово", Св. Димитър", "Св. Архангели Михаил и Гавриил", "Св. Атанасий" и "Св. Георги" са собственост на Митрполията. Делото за владеенето на светините бе заведено от великотърновския митрополит Григорий.

Съдебният акт промени дългогодишната уредба на църквите в Арбанаси. Те са паметници на културата от национално значение. Заради това от години са под държавна юрисдикция. Владиката обаче убеди съда, че държавата не е собственик на храмовете. Така магистратите постановиха, че владението не трябва да се упражнява от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, представлявано от Областната управа. Дядо Григорий пък заяви, че стопанин на храмовете ще остане Регионалният исторически музей в старата столица, а таксите за входа ще се инвестират в ремонт на порутени църкви.

Спорът за собственост се води от 2003 г. Според Митрополията храмовете били незаконно отчуждени от църквата и одържавени през 1947 г, а нотариални актове от 1942 г доказвали, че Епархията е собственик. В жалбата си Областната управа пък сочи,че храмовете са държавна собственост от 1890 г и никога не са губили статута си. "През 1927 г те са включени в списъка на българските държавни старини. През всички години само държавните институции са се грижили за тях и са ги поддържали. Последните актове за собственост са от 2000 г", гласи становището на областната управа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони