Вили Вуцов фаворит за „Локомотив“ (София)

На 20 март 2018 да почерпят

Предложиха брак на Златка Райкова

Безпилотен автомобил на „Юбер” блъсна пешеходец в Аризона и го уби

Пада възрастта на учениците, посягащи към наркотици 80% от зависимите посягат към синтетика

Гледаме телевизия на таблета и при пътуване в ЕС Ходим на почивка с онлайн абонамента си

Безработен приюти 8 щъркела

Селена Гомез с първи снимки след трансплантацията й на бъбрек

Война на дупките обяви Бойко Борисов (обзор) Министър-председателят обеща да изкара 200 000 чиновници по пътищата

Може да ви преместят на друго работно място, ако имате ТЕЛК

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” във вторник, 20 март 2018

Назначават 1300 войници до края на 2018 година Заделени са 30 млн. лв. за заплати

Автобус премаза крака на жена, тя загина

Стрелба и бой с брадви в Рупци 17-годишен нападател пронизан от стоп патрон в крака

Сирийското външно министерство разкритикува турското превземане на Африн

ВАС отмени таксите за забавачки в Търново

Върховният административен съд /ВАС/ е отменил окончателно таксите за детски градини във Велико Търново. През април миналата година по протест на Районната прокуратура в старата столица местният Административен съд ги обяви за противозаконни. Сумите бяха гласувани през 2011 г. от Общинския съвет. Държавното обвинение се разнищи казуса по сигнали от недоволни родители. Негодуванието им бе породено от това, че едни от тях получават право на отстъпка, а други – не. Намаление от 50% можеха да позлват само тези майки и татковци, които са платили в срок данъците си към общинската хазна.

Така съдът реши, че има несъответствие на общинската наредба за местни данъци и такси със Закона за народната просвета. Тойъ задължава родителите да запишат детето си в подготвителна група преди започване на училище, като обучението е безплатно. С наредбата за местни такси и цени на услуги обаче е въведена месечна такса от 50 лева. Следващата разпоредба предвижда отстъпка от 50%, ако родителите на малчуганите са изрядни данъкоплатци.

Административният съд се мотивира, че пари за забавачките могат да бъдат искани само за допълнителни дейности извън образованието. Затова таските са отменени, тъй като също противоречат на Закона за народната просвета, Закона за местните данъци и такси и дори на Закона за нормативните актове.

Решението на Административния съд бе обжалвано от местния парламент. Общинарите твърдяха, че има причини да се искат такси и те не са свързани с образователния процес.ВАС обаче потвърди решението на първата инстанция.

“Разработва се изменение на текстовете за детските градини. В новата редакция е определена обща такса от 59 лева. Там ще бъдат посочени мотивите за месечното плащане. То няма да е за обучението, а за допълнителни дейности – храна, медикаменти, работно облекло, вода, горива, енергия”, обясниха общински съветници.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.