Турция прибра златото си от САЩ

През октомври пристигат първите 20 електробуса за градския транспорт в София

БАКБ награди зелени проекти с 25 хил. лв. Победител е стойка за велосипеди

Икона на свети Георги подари семейство от Монтана на президента Радев Държавния глава влезе в дома на освободения от гръцки затвор с негова помощ Иво Богданов

Прокуратурата: Не проверяваме действията на разследващите по досъдебното производство срещу Иванчева

Генералният секретар на НАТО: Гърция и Турция трябва сами да разрешат различията си

Александър Ваклин е изнудваният бизнесмен от Иванчева Предприемачът работи с английски партньори

Мобилни полицейски екипи ще решават проблеми в малките населени места в Търновско Проведени са 34 срещи в областта

Показват карикатури на Тодор Живков, дело на Тодор Цонев Изложбата се открива на 26 април в Музея на хумора и сатирата в Габрово

Валентин Радев отива на крака при ранената полицайка: Още търсим кой е хвърлил бомбичката

Остават още 25 процента от работата по Брекзит, заяви Мишел Барние

Румен Радев: Унижението не е най-добрият начин да се борим с корупцията Трябва да изпълняваме нашите ангажименти, а не само да рецитираме за „евроатлантически ценности”, заяви президентът в Монтана

11% ръст на приходите от международен туризъм в зимния сезон

Вицепрезидентът: Войната между институциите не е довела до нищо добро

Доживотен затвор за мъж, убил с нож свой познат

Промяната на Москов за вноските е противозаконна

Предложената промяна от здравния министър д-р Петър Москов всеки, които не се осигурява, да плати здравните си вноски от 2000 г. досега, е противозаконна. Това заявиха пред „Труд” депутати от опозицията, от управляващото мнозинство и висши магистрати. Според върховни съдии законова поправка не може да има ретроактивно действие, тъй като преди 15 или дори 12 години са действали съвсем различни закони, а държавата и гражданите са спазвали именно тях.

В сряда здравният министър внесе в Министерския съвет точно такава промяна в Закона за здравното осигуряване (ЗЗО), правителството я гласува и тя вече е за обсъждане в парламента.

„Преди 4 г. Конституционният съд излезе с решение по Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, с което приравни осигурителните вземания с данъчните. По този начин и давността на осигуровките също стана 5-годишна като при данъците”, допълни за „Труд” д-р Емил Райнов (БСП), зам.-шеф на здравната комисия (виж още по-долу). Просто казано няма как държавата да търси неплатени вноски преди 2010 г.

„Има изключения, при които при започнала данъчна проверка срокът може да се увеличи с още 5 г., но това са съвсем конкретни казуси. Така или иначе няма как да се изискат вноски отпреди 15 г.”, допълниха депутати от ДПС и ГЕРБ.

Коментарът на председателя на здравната комисия ген. Стоян Тонев (ГЕРБ) бе, че предложената от д-р Москов мярка е като при събиране на дългосрочен дълг.

Според експерти в системата ще стане още по-голяма каша и заради чл. 40 от ЗЗО. Според него самоосигуряващите се извършват годишно изравняване на осигурителния доход според данните от данъчната декларация като окончателните осигурителни вноски се внасят до срока на подаването й. Т.е. ако си фризьор, ти си длъжен да преведеш авансово здравни вноски. А в края на годината попълваш данъчна декларация, с нея изравняваш дохода си и върху него плащаш останалата част от дължимите осигуровки.

Д-р Емил Райнов (БСП): Слабост на МЗ, но и на правителството

Преди да стигнат за одобрение от правителството законовите промени, внесени от министрите, минават на съгласувателна процедура през останалите ведомства. Т.е. поправката здравните вноски да се плащат 15 г. назад е пропуск не само на МЗ, но и на Министерския съвет.

Освен това не може да гониш хората за осигуровки от 15 г. при положение, че държавата осигурява за здраве групите, за които отговаря, с 4% вноска. Т.е. тя е най-неизрядният платец.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.