Украйна готви ново преминаване през Керченския проток

Благодарят на пожарникар, загасил горящ камион, превозващ над 400 газови бутилки Димитров попаднал на пожара на пътя за работа

Стари гуми на автобуса са причина за верижната катастрофа край Атия

Румен Радев: Голямата надежда за бъдещето на България е в огромния потенциал на младите хора

Автомобилен състезател и плувец са спортистите на Велико Търново за 2018 година

Gripen – единственото решение за България

Нова помощ заменя персоналната пенсия за дете

Мрежата на A1 генерира 6 000 терабайта и 1,5 милиарда изговорени минути на месец

Откриват почетно консулство на България във Фукуока

Със 76,2 млн. лева ще бъде финансирано изграждането на газопровод между България и Гърция

Селена Гомес влиза във форма

Вицепремиерът Марияна Николова: Проектът на Националната стратегия за детето отразява визията на държавата и на гражданското общество за развитието на следващите поколения

Доналд Тръмп е готов само да разгледа възможността за екстрадиция на Гюлен

Томислав Дончев: ЕК искаше да продадем мажоритарен дял от „Булгартрансгаз“, нямаше как да приемем Глобатата можеше да достигне 320 млн., а е 77 млн., посочи вицепремиерът

Пускат уикенд винетка за 10 лв. от 1 януари

Тайните, отнесени в гроба

Момчето, умряло за каузата

Когато се записва в армията, Сам Дейвис е едва 18-годишен. Неговата смелост и уменията му бързо му спечелват славата на „Момчето-герой“.
Времената обаче са размирни. Америка е разтърсвана от Гражданска война и всеки подозира другия. За да се пренасят важни съобщения, било наложително да се намери някой, който би рискувал живота си, за да запази поверителната информация, с която разполагал.
Раняван няколко пъти в сражения, Дейвис доказал, че на него може да се разчита, затова скрили в седлото на коня му карти и документи и го пратили да ги пренесе. През ноември 1863 г. Сам бил заловен. Той отказал да издаде другарите си и да разчете картите. Дейвис бил осъден и обесен на 21-вия си рожден ден, но запазил военната тайна.

Свидетелят на президента

October Surprise conspiracy theory е конспиративна теория, според която Роналд Рейгън заговорничил с Иран, за да забави освобождаването на 52-мата американски заложници и по този начин да повлияе на хода на изборите през 1980 г.
Официалната версия е, че тогавашният вицепрезидент Джордж Буш не е ходил в Париж, за да повлиява на изхода от кризата. Само че се появяват съмнения, че историята, разказана от съпругата му Барбара, е измислена и алибито на Буш за въпросния ден също е лъжа. Дълго време името на свидетеля, който може да потвърди достоверността на казаното, се пази в тайна за негова безопасност. Когато се разкрива обаче и журналистът Робърт Пери решава да го разпита, свидетелят умира, преди Пери да стигне до него.

Самотникът,
убивал деца

Дерек Пърси, самотникът, който започнал да проявява странности в поведението си още като ученик, е един от най-жестоките убийци, вилнели в Австралия.
Пърси дори сам бил описал ужасяващите си фантазии за това как отвлича, изнасилва и убива малки деца.
Когато бил на 20, Пърси бил обвинен в жестокото убийство на 12-годишно момиченце. Смята се, че той е отвлякъл и убил още 8 деца.
Когато лежал на смъртното си легло с рак на белия дроб, полицията се надявала, че той ще разкрие какво се е случило с децата. Убиецът обаче отнесъл тайната в гроба.

Любимата на Бетовен

Освен с гениалните си произведения композиторът Лудвиг ван Бетовен бил известен и с увлеченията си по жените, въпреки че умрял като самотен ерген през 1827 г.
Той се влюбвал няколко пъти през живота си и все си избирал дами, които по някакъв начин били извън обсега му – дали заради материалното си положение, или защото вече били омъжени и имали свое семейство. Може би творецът имал нужда от невъзможна любов, от която да черпи вдъхновението си.
В списъка с красавиците, покорили сърцето му, обаче има една жена, която събужда по-голям интерес. Причината е, че самоличността на дамата така и не е разкрита. Композиторът я нарича „Immortal Beloved“, (безсмъртна любима).
След смъртта на Бетовен сред вещите му е намерено и любовно писмо, адресирано до пленителката на сърцето му. Писмото е около 10 страници и не е ясно дали въобще е било изпратено. От него става ясно, че любовта между двамата изглежда обречена, но не се и загатва коя може да е жената, спечелила и ума, и сърцето му.

Сгрешената самоличност

През 2012 г. на 91-годишна възраст в старчески дом в Южна Германия умира Джон Демянюк. Той бил осъден за съучастие в избиването на 27 900 евреи в нацисткия лагер на смъртта Собибор в окупирана Полша по време на Втората световна война.
Демянюк служел в Червената армия, но бил пленен от германците, които го вербували и назначили за надзирател в концентрационния лагер в Собибор. След войната Джон Демянюк емигрирал в САЩ, където работил в автомобилен завод в Кливланд, щата Охайо. По искане на германското правосъдие през май 2009 г. бил екстрадиран от САЩ в Германия, където през ноември започнал процесът срещу него.
В продължение на години Джон се борил с обвиненията срещу него, като упорито твърдял, че не е участвал в Холокоста, а за всичко била виновна сгрешената му самоличност.
След множеството проведени разследвания, които се опитвали да стигнат до истината, в крайна сметка никой не бил сигурен кой всъщност е Джон Демянюк и какво е правил.

Жената от блатото

„Убийството на жената от блатото“ е една от мистериите на Австралия, която може би никога няма да бъде разкрита. Жената на заподозрения Есме Ливингстън отнесла тайната в гроба през 1993 г., като така и не свидетелствала срещу мъжа си.
През май 1952 г. Маргарет Клемънт изчезнала при мистериозни обстоятелства. Огромното имение, което притежавала, било оставено и се превърнало в блато. Маргарет и сестра били наследили собствеността от майка си. Двете дами използвали парите, за да пътуват, а когато се върнали, съседът им убедил Маргарет да продаде имението на много ниска цена, а собственичката му изчезнала.
Години по-късно открили човешки кости, заровени близо до имението. Дали обаче съседът е убил Маргарет остава загадка.

Какво знае адвокатът

Адвокатът Сергей Магнитски се опитва да разкрие някои от най-големите финансови скандали в Русия и намира смъртта си в затвора при съмнителни обстоятелства.
Преди няколко години британският инвеститор Бил Браудър се обърна с отворено писмо към обществеността и извади на бял свят нови факти за мъченията и смъртта на адвоката. Надеждите на Браудър били, че след публикацията европейските правителства ще последват примера на САЩ и ще наложат санкции на причинителите на смъртта на руския адвокат.
От документите става ясно, че Магнитски е прекарал последните часове от живота си в единична килия с белезници и малко преди смъртта си е бил пребит с гумен маркуч. Какво е знаел обаче адвокатът и защо се стигнало до злополучния му край остава загадка.

Името на
четвъртия кардинал

Дори Папа Йоан Павел II отнесъл със себе си една тайна в гроба – името на кардинала in pectore, което означава „близо до сърцето“.
Това бил последният кардинал, който папата избрал, и това станало през 2003 г. само че е възможно дори самият кардинал да не е знаел за оказаната му чест.
Папата разкрил имената на останалите трима, докато бил жив, но четвъртият така и не станал ясен.
Папите обикновено определяли такива кардинали, но не разкривали имената им публично, за да не ги поставят в опасност. Самоличността им ставала ясна по-късно.

Истината за „Титаник“

Има много теории за това какво всъщност се е случило през април 1912 г., когато е потънал „Титаник“. Единственият оцелял офицер Чарлс Лайтолър може и да е знаел повече, отколкото всъщност е разкрил, за ужасяващата катастрофа, отнела 1500 живота.
Според неговата внучка, писателката Луиз Патън, Чарлс Лайтолър е разкрил истината само на своята съпруга Силвия.
Писателката е родена след смъртта на дядо си, така че тя не говори директно с него за семейната тайна, а я научава от баба си. Луиз твърди, че злополучният край на „непотопимия кораб “ далеч не е просто нещастна случайност. Разкритията стават и основа на нейния роман „Леден блясък“ (който е издаден и в България). Книгата разкрива какво се е случило в онази нощ и изважда наяве всички подробности за катастрофата.
Патън използва тайната на дядо си за сюжетната линия на книгата си. Тя вярва, че не е останал никой жив, който да бъде наранен от разкритията , но няма и никой жив, който да ги потвърди. Истината отива в гроба с Лайтолър.

Писмото на олигарха

Мистерия обхваща и смъртта на руския олигарх Борис Березовски. Той пише писмо на президента Путин и го моли да му прости и да му разреши да се върне в Русия. Само че не един от приятелите на Березовски оспорва съществуването на такова писмо.
Березовски се пресели във Великобритания през 2000 г., след като изпадна в немилост пред Путин. През 2011 г. той загуби над 100 милиона евро при развода си, а през 2012 г. още повече от 3 милиарда евро в съдебен спор с друг олигарх – Роман Абрамович. Финансовото му състояние толкова се влошило, че той бил принуден да започва да разпродава картини, автомобили и имоти.
През 2013 г. тялото на Березовски е намерено в дома му в Съри, южно от Лондон. Олигархът имал черен кашмирен шал около врата си и втори шал, който бил завързан за стойката на душа.
Спецекипи започват разследване по случая като основните версии са две – или олигархът е решил сам да сложи край на живота си заради загубите, или някой „му е помогнал“. Истината си останала някъде там.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.