ДАНС разкри мрежа за трафик на антики в 11 града

Агенти на ДАНС разкриха мрежа от иманяри, прекупвачи и трафиканти на антики в чужбина, действала в 11 града в страната. От агенцията обаче отказаха подробности за участниците и босовете на престъпната група, тъй като разследването продължава.
Бандата, в която има и чужденци, е разполагала с канали, по които изкопаните у нас находки стигали зад граница. За разбиването й са проведени две акции - през ноември м.г. и в началото на тази седмица. Претърсени са общо 36 адреса. "Извършена е и проверка на един от най-големите частни музеи, собственост на В. Б.", съобщават от ДАНС.

Открити са над 2000 антични предмети и монети. Намерени са редки тракийски оръжия, накити, антични съдове от бронз, сребро, керамика и стъкло, както и множество металотърсачи.

Антиките са предадени на Националния исторически музей. "Предметите са с изключителна стойност", каза директорът Божидар Димитров. Според него колекцията на бизнесмена Васил Божков, чиито инициали съвпадат с посочените от ДАНС, е проверявана и не е открито нищо незаконно.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право