Три месеца затвор за поп, поръчал палеж

Районният съд в Свищов постанови 3 месеца затвор за свещеник, който поръчал палеж на жилището на родителите на бившата си съпруга. Наказанието за отец Димитър Андонов е наложено, след като се е признал за виновен и е сключил споразумение с прокуратурата, което е било одобрено от съда.

Духовникът на практика вече е изтърпял наказанието си, тъй като към него се приспада времето, през което е бил с наложени мерки за неотклонение "задържане под стража" и "домашен арест". Отецът сега трябва да плати 222 лева разноски по делото.
Според разследването отец Димитър Андонов е наел безработен свищовлия да извърши палеж в горнооряховското село Янтра. За щастие до палеж не се е стигнало. Целта на духовника обаче била отмъщение. Подпалвачът получил от отчето 330 лв. С част от парите трябвало да купи бензин и материали за подпалването, а каквото остане - да прибере за себе си като възнаграждение. Наемникът обаче се изплашил и признал пред полицията за готвеното злодеяние. Така божият служител се озова в ареста. Той обжалва задържането си и бе освободен от съда срещу гаранция от 10 000 лв. По-късно гаранцията му бе намалена на 500 лв.

"Това е безумие. Не е редно извършител на такова тежко престъпление да се размине толкова леко. Освен това Андонов не е отстранен от великотърновския митрополит Григорий и продължава да служи в най-големия храм в Свищов "Св. Троица"," негодуват свищовлии.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право