Главният прокурор предлага спецзвено за удар по високите етажи

Главният прокурор Сотир Цацаров ще предложи на премиера и депутатите законодателни промени, които да подпомогнат борбата с корупцията по високите етажи на властта. Това се разбра от думите на обвинител №1 днес. Все още не е ясно дали става дума за създаване на ново спецзвено или за разширяване правомощията на вече действащото, чрез което през последните месеци бяха повдигнати обвинения за престъпления по служба и подкуп на редица кметове, шефове на регионални автомобилни инспекции и митнически началници.

Предложението на Цацаров е в отговор на препоръките в европейския доклад, че има напредък в борбата с корупцията, но не и на високо ниво.

„Нямам амбицията да се превърна в рекламен образ, а да си свърша работата. Това, което ще предложим, ще бъде свързано със създаването на спецструктура, която ще е в състояние да скочи малко по-нагоре от нивото кметове", каза Цацаров. И допълни: „Не живея с мисълта, че позитивите спрямо прокуратурата в доклада изчерпват работата й. Удовлетворен съм, защото показва обективност на ЕК." Главният прокурор изтъкна, че е грешно да се смята, че докладът е насочен само към съдебната власт. И уточни, че НПК се нуждае от промени, които да решат проблеми като бягствата на подсъдими.

Помолен да коментира оттеглените обвинения срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, главният прокурор заяви: „Прокуратурата не е имала друга възможност, освен да не поддържа обвинението, защото междувременно парламентът е приел по-благоприятен закон. Въпросите дали, как, защо, случайно или не законът е предложен от тогавашното ръководство на МВР и е приет от Народното събрание, не трябва да отправяте към мен."

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право