Американски снайпер - американски епилог

“Аз буквално преживях значението на понятия като “страната на свободните” и “страната на смелите”, каквато е Америка. Това не е изхвърляне или излишен патос, защото го усещам в сърцето си, в гърдите си”, пише Крис Кайл - най-смъртоносният воин в историята на САЩ, в своята книга “Американски снайперист”. Той става легенда още приживе, когато се уволнява от армията след 4 убийствени мисии в Ирак. Лично е убил повече от 250 души. Вероятно много повече. Сред тях има и цивилни, има и терористи, има и достойни противници.

Крис става лице на едно от най-успешните риалити предавания в американската телевизия - “Звезди печелят нашивки”, продуцирано от създателите на другия тв хит - “Сървайвър”. В него 8 от най-награждаваните командоси от зелените барети, пехотата, тюлените, делта командосите са ментори на 8 звезди. Разборът на мисиите прави лично генерал Уесли Кларк, бивш командващ силите на НАТО в Европа, ръководил военната операция в Югославия и окупацията на Косово.

След това предаване книгата на Крис Кайл става бестселър, продадена в десетки хиляди екземпляра. Човекът, почернил живота на десетки семейства в Ирак, завършва трагично живота си - по холивудски. Застрелян е заедно с приятеля си Чад Литълфилд на учебно стрелбище в Глен Роуз, Тексас. По ирония на съдбата негов екзекутор е също ветеран от войните, страдащ от посттравматичен синдром.

Крис винаги е изпращан на най-тежките локации в най-тежките операции. Враговете му го обявяват за цел номер едно, но така и не успяват да го доближат.

Малко след като е убит, холивудската легенда Клинт Истууд се свързва с баща му - Уейн Кайл, за да откупи правата върху автобиографичната книга на покойния Крис. Чепатият Уейн заявява на режисьора, че ще го прати в ада, ако опетни името на сина му. Тогава Клинт Истууд се заклева, че дори капка мърсотия няма да има върху паметта му. И Уейн се съгласява. Бащата е доста чепат тексасец. Неговият персонаж също присъства във филма на Истууд. Той казва прочутата фраза на сина си, че в живота има три типа хора - овце, овчари и вълци.

Поредният шедьовър на поостарелия екшън герой Истууд вече е по кината в Америка и предизвизвика небивал интерес. Това е най-касовият филм изобщо на носителя на 4 оскара актьор, режисьор и продуцент. И междувременно получи 6 номинации за поредната реколта статуетки.

Интересно е, че лентата раздели Америка на две. Екранизацията вбеси близките на екзекутирания командос и всички по-либерално настроени общественици и кинаджии в Холивуд.

Скандалният документалист и носител на “Оскар” Майкъл Мур написа в туитър, че снайперистите са най-подлите войници на света, други нарекоха филма “нацистка пропаганда”. Крис Кайл обаче е знаме за консервативните американци. Негов най-голям фен е Сара Пейлин, член на “Чаеното парти” и краен консерватор.

Страницата му във фейсбук има повече от милион почитатели. Дори вече да не е сред живите, хиляди фенове продължават да пишат на стената му.

Неговите думи, че съжалява, дето не е избил “повече диваци”, са аплодирани от феновете му. А всяко изказване на някой по-либерален активист предизвиква гнева на патриотите. Всеки критик на филма е “пращан” да опита гостоприемството на “Боко харам” и тогава да коментира Кайл.

Истината обаче е, че Крис Кайл не бе убит от джихадист, а от американската действителност. А филмът е брилянтен и като кинематография, и като пропаганда.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Шоубизнес