Правосъдният министър: Изборът на съдия №1 беше 10-часов филм с предизвестен край

"Присъствието на 10-часови филми с предизвестен край не е нещо, в което виждам смисъл, чувствах се по-полезен в Рига." Така правосъдният министър Христо Иванов отговори по БНР на въпрос защо отсъстваше от Висшия съдебен съвет (ВСС), когато той избираше председател на Върховния касационен съд (ВКС). Процедурата продължи 8 часа и се предаваше пряко по БНТ.

„Явно министърът не пожела да участва в този филм. Той нямаше право на глас, но можеше да води процедурата по избора, както е по закон. Не е добре да говориш, след като не си бил там", контрира по БиТи Ви избраният за шеф на ВКС Лозан Панов.

"Поздравявам Панов, че получи доверието на ВСС. Ако получи доверието и на президента, ще ни предстои по-трудна задача, както той самият е заявил да стане обединител на съдиите", коментира Иванов. По-рано депутатът от Реформаторския блок Атанас Атанасов призова президента Плевнелиев да не издава указ за Панов. „Имаше компрометиран избор", каза Атанасов и посочи, че самият Панов поискал гласуване чрез бюлетини.

„Аз поисках ръчно гласуване. Питам защо другият кандидат (Павлина Панова - б.а.) не ме подкрепи", каза Панов.

„Не бих коментирал избора на председател на ВКС, защото не ми е работа - обобщи премиерът Бойко Борисов. - Само ще кажа - и двамата бяха безупречни. Ако могат да работят в екип, само може да радват българите."

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право