Ураганен вятър предизвика щети в Северна България, дървета падат и в София

Ураганен вятър предизвика хаос в Северна България. Най-сериозна е ситуацията в град Вършец, където поривите на вятъра достигат до 150 километра в час. В града няма ток, отнесени са и покриви на къщи.

„Много силни пориви на вятъра. Проблемите не са само във Вършец. Проблеми има в община Берковица, Чипровци, Дамяново. Проходът Петрохан е затворен за движение поради многото паднали клони. Друг сериозен проблем е прекъснатото електрическо захранване към към язовир Среченска Бара, така че има вероятност скоро време да бъде спряна водата за Монтана и Враца, и населените места, които също черпят вода от язовира. Екипите на ЧЕЗ работят. Екипите на ВиК също са на разположение. След полунощ се очаква стихване на вятъра“, каза в ефира на Нова тв областен управител на Монтана Ивайло Петров.

Във Вършец има много покриви, отнесени от вятъра. Изкорeнени дървета. Същото е положението в Берковица. Има и няколко пожара, вследствие на запалени комини. Екипите на пожарната в момента ги гасят. Пострадали във Вършец и Берковица няма. Във връзка с извънредната ситуация е организиран кризисен щаб. Опасните райони са обезопасени.

Читатели сигнализираха и за паднали дървета в София. Има пострадали автомобили.

Предстои усилване на вятъра по северните склонове на планините. Това съобщиха за Агенция „Фокус” от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българска академия на науките (БАН). По данни на института към 20.00 часа тази вечер най-силен е бил вятърът с пориви от 20 метра секунда в градовете Монтана, Ловеч, Велико Търново и Кърджали.По върховете на планините очаквано вятърът е много по-силен. На връх Ботев и Черни връх Мургаш скоростта му достига до над 40 метра в секунда. От там уточниха, че не се изключва възможността на прохода „Петрохан” поривите на вятъра да достигат 25-40 метра в секунда.

Очаквайте подробности

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони