Цацаров: Прокуратурата не работи за ДПС, Протестна мрежа всъщност ни сезира за КТБ

Защо Цветан Цветанов е невинен, обясни в предаването "Карай направо" главният прокурор Сотир Цацаров. "Цветанов е обвинен в бездействие. По новия законопроект за МВР определени действия са престъпление само при война. Обвиненията срещу подчинените на Цветанов отпадат, тогава и той е невинен", поясни Цацаров.

"Спекулациите "Чадър над Бисеров" трябва да спрат. Те са удобни на някои медии. Бисеров отива на съд, казвам го. На него му е наложена забрана да напуска страната", каза Цацаров.

Къде е Евелин Банов-Брендо Цацаров не можел да каже. "Казусът на Брендо е в ръцете на Софийския апелативен съд. А самият той има наложена мярка за неотклонение "Подписка", поясни главният прокурор.

Делото за екстрадиция на Цветан Василев в Сърбия не е започнало, защото е имало обща стачка на адвокатите. "Постигнато е вече споразумение. Какво ще се случи с Василев е в ръцете на Белград. Не е коректно да коментирам действията на сръбските власти", каза Цацаров.

Цацаров посочи, че максимално законосъобразно е действала прокуратурата по време на Костинбродската афера. Това била позицията по казуса и на Конституционния съд, оправда се Цацаров за действията на обвинението, но не даде обяснение, защо дадоха шумна и манипулативна пресконференция, която обърна вота през май 2013 г.
"Нашият брифинг беше провокиран от изтекло писмо в медийното пространство. След тази афера парламентът прие строги правила при печатането и съхранението на бюлетини, значи проблеми е имало", допълни главният прокурор.

Цацаров отрече обвиненията, че активността на прокуратурата по случая "КТБ" обслужва ДПС.
"Кой описа първи сигнала за КТБ до прокуратурата? Протестна мрежа. С ДПС ли работя?", попита риторично Цацаров. Малко преди това той обясни защо действията на прокуратурата винаги ще бъдат гледани с критично око от нейните врагове. "Думата пирамида бе използвана от Стив Ханке. После я използва, ако се не лъжа, Левон Хампарцумян. Ако тази пирамида, която се е захранвала с въртене на парите, беше рухнала след една година, какво щяха да напишат специалистите - "Прокуратурата не си свърши работата..."

"Нито Лозан Панов, нито Павлина Павлова са гнили ябълки. Те са умни с поглед за начина, по който трябва да се върви напред", каза Цацаров по повод избора на ВКС.
"Защо?", така Цацаров отговори на водещата Диана Найденова, че това, което "Петко Сертов е направил с правораздавателната система е по-лошо и от доклада на ЕК". Тя му разказа виц: "Сертов се прибрал вкъщи и питал жена си: "Някой да ме е разсърдил".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини