ЦРУ: България е трета в света по смъртност на населението

87 оперни шефове мъдрят бъдещето на изкуството

Тереза Мей: Руската агресия се простира от Западните Балкани до Близкия Изток

Вежди Рашидов откри изложба в парламента

Няма бедстващи щъркели на територията на РИОСВ – Бургас

Борисов за диалога ЕС-Турция: Аз съм си поставил една единствена цел – продължаването на споразумението за мигрантите

Турският президент Ердоган е провел телефонен разговор с Доналд Тръмп

Министър Ангелкова: Ръстът на чуждестранните туристите у нас е 25% спрямо 2015 г.

Всеки трети хотел няма собствен сайт

Румен Радев: Израел може да участва в процеса на енергийна диверсификация за България и региона

Прогнозират поскъпване на газа

Изключват “засега” ЕС и шест други страни от американските вносни мита за стомана и алуминий

„Левски” и ЦСКА играят 3 пъти в сряда (ПРОГРАМА)

Берлин и Лондон не са доволни от обясненията на Зукърбърг

Борисов за случая “Сегрей Скрипал”: Ако не намерим виновниците, ще живеем в страх и несигурност

Фондацията на Васил Божков: Няма трафик на антики, това е груба алюзия с инициалите В. Б.

Управителният съвет на фондация “Тракия”, към която се числи културно-историческата колекция “Васил Божков”, разпространи официално опровержение. Повод за него стана съобщението на ДАНС от петък за разбит канал за трафик на антики. От агенцията обявиха, че в хода на операцията е извършена проверка на “един от най-големите частни музеи, собственост на В. Б.”

От Управителния съвет на фондация “Тракия” заявиха, че “категорично се противопоставяме на поставянето на името на един от най-уважаваните български колекционери и защитници на културно-историческото ни наследство в контекста на незаконната търговия с антики и уронването на доброто име фондация „Тракия“, към която е и колекцията „Васил Божков“.

На 26.01.2015 г. бе извършена регулярна проверка от Дирекция „Инспекторат“ към Министерство на културата, която се провежда всяка година съгласно закона. Проверката е на фондовете на музея – основен, спомагателен и обменен, библиотеката, охраната на археологическите ценности, както и други чисто организационни въпроси. Тази процедура е рутинна и се извършва по закон във всеки музей в страната всяка година, стана ясно от съобщението на Управителния съвет на фондацията.

Цялото съобщение на Управителния съвет на фондация “Тракия”:

Във връзка с разпространената на 30.01.2015 г. информация в медиите относно извършени проверки в 11 града в страната и съпътстващата я груба и зловредна алюзия с инициалите В. Б., и ако все пак касае личността на Председателя на Фондация „Тракия“, се налага да заявим истината:

На 26.01.2015 г. бе извършена регулярна проверка от Дирекция „Инспекторат“ към Министерство на културата, която се провежда всяка година съгласно закона. Проверката е на фондовете на музея – основен, спомагателен и обменен, библиотеката, охраната на археологическите ценности, както и други чисто организационни въпроси. Тази процедура е рутинна и се извършва по закон във всеки музей в страната всяка година.

Категорично се противопоставяме на поставянето на името на един от най-уважаваните български колекционери и защитници на културно-историческото ни наследство в контекста на незаконната търговия с антики и уронването на доброто име фондация „Тракия“, към която е и колекцията „Васил Божков“.

Напомняме, че опазването на културното наследство на България е основен приоритет за Фондация „Тракия“. Колекция „Васил Божков“ е официално регистрирана, съгласно изискванията на закона, и произтичащите от него задължения на колекционера се спазват, включително и че експонатите не могат да бъдат продавани.

Използваме повода и се обръщаме към медиите с молба да спазват първото от основните правила на журналистическата етика – за проверка на информацията и за коментар от засегната страна, което правило в случая бе грубо нарушено.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.