След неуспешна детонация на бомба от Втората световна война в Дрезден – полицията определи ситуацията като „сложна и опасна“

Тържествено шествие за 24 май в Кърджали

Малайзийският MH17 е свален с ракета от руските военни

Данък се дължи за получени пари за стартиране на бизнес

Би Би Си: Адвокатът на Тръмп е получил 400 хил. долара, за да уреди тайна среща между президента на САЩ и Порошенко Майкъл Коен и Украйна отрекоха твърденията

Служител в игрална зала е ранен от маскиран мъж при опит за грабеж в Бургас

Вицепрезидентът Йотова от Велики Преслав: 24 май е най-обединяващият празник

Борисов и Заев заедно в “Сан Клементе” (ВИДЕО)

Президентът Радев: Ако искаме децата ни да растат в страна на знанието и просветата, трябва да сме непримирими към невежеството

Премиерът Борисов пристигна в Рим (СНИМКИ и ВИДЕО)

Вижте подаръците за папа Франциск от премиера Борисов (СНИМКИ)

Бойко Борисов се срещна с китайския посланик Джай Хайджоу

Държавният глава Румен Радев и просветният министър Красимир Вълчев поведоха празничното шествие за 24 май в София (СНИМКИ)

Кирил и Методий създават глаголицата, Климент Охридски – кирилицата В семейството на Солунските братя се раждат общо седем момчета

Кметът Димитър Николов: Честит празник на буквите, бургазлии!

Вижте кукери, мечки и дяволи на “Сурва” в Перник (снимки)

Кукери, мечки, дяволи, звуци на чанове заливат Перник по време на XXIV международен фестивал на маскарадните игри “Сурва”-Перник 2015 г., предаде БГНЕС.
85 групи с 5371 участници се очаква да залеят улиците на града и днес, и утре, за да покажат традиции и да зарадват хората с маскарадните си игри.

С “Добре дошли в Перник”, кметът на града даде старт на двете фестивални дефилета. Те са основната част от богатата програма на фестивала. Днес и утре на площада десетките маскарадни групи дефилираха и показваха ритуали, а със страховити маски и чанове те за поредна година гониха злото и нареждаха за здраве и благоденствие. А в Перник в групите, които възраждаха народната традиция имаше и млади и стари.

Черните кукери от с. Веселиново идват всяка година. С черни лица и шапки на главите от истинска кожа, тежки чанове на кръста, групата ходи и на други събори. Маските пазят в читалището в селото. За кожените шапки например се полагат много грижи, защото иначе пада козината. Чановете събирали от баби и дядовци от тяхното село, но вече са намерили и спонсор, който им помага. Иван, който ни разказа това, участва в групата за удоволствие, защото му е приятно. “Пък и за здраве – гоним злите духове, черним лицата за здраве”, каза той.

Сред участниците във фестивала е и 10-годишният Димитър, който е тук за да играят и така да изгонят злите духове. Димитър е от бургаската група Кавакли. Костюмът е традиционен. Те се подготвят цяла година за участие във фестивали, за да дадат всичко от себе си за добро представяне. В Перник идват едва за втори път. Изпитвам удоволствие да се занимавам с това, каза Живко, който е категоричен, че така се пазят традициите.

От 10-15 години в група от Панагюрско е Стоян. Възрастният мъж води “мечка” и разказва, че трябва да гонят духовете, дори планират да гърмят. “Духовете трябва да ги изгоним, не ни трябват, само трябват на тази държава деца и здраве, всичко друго е лъжа. Има ли здраве, има ли деца, има и живот”, каза мъжът. Спазват традициите, които се предават от поколение на поколение. А в тяхната група е и 5-годишният малък кукер Иван, който пък е на фестивала, защото както сам казва – ще танцува.

Българските участници на фестивала в Перник са 5 048, групите от чужбина са 12 с 325 участници. Около 100 000 гости очакват в дните на фестивала в община Перник.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.