Оцеляването на ЦСКА е по-важно от успехите на терена

ЦСКА продаде Сержиу Буш. За пореден път клубът се разделя с един от най-важните си футболисти в момент, когато спортно-технически „червените" са на върха и се борят да го задържат.

Имат ли право феновете на ЦСКА да се притесняват? Да, ако гледаме битката за титлата. Буш се превърна в мотор на отбора. Десет гола и пет асистенции са достатъчно силен атестат за 22-годишния румънец. Дойде от никъде и се превърна в звезда. Не - в лидер на ЦСКА. „Червените" правеха мълниеносни атаки именно благодарение на Буш, на Тони Силва. Сега единият го няма. Заместникът Стефан Николич идва с по-добра визитка от Сержиу, но дали ще се адаптира по същия начин?

Стига! ЦСКА се нуждае от пари и това го знае всяко дете. Преди година и половина „червената" общност се бе примирила, че няма да има своя убиец на европейски шампиони. Не се примириха Александър Томов и Стойчо Младенов. Тези хора заслужават нещо повече от място в алеята на славата на стадион „Българска армия". Без емоции сметките показват, че по времето на треньора ЦСКА е направил изходящи трансфери на приблизителна стойност 14 милиона евро. Също без емоции при Томов ЦСКА стана шампион без загубен мач по случай 60-ата годишнина. Но и за двата големият триумф е в последните 18 месеца. Месеците на спасението на ЦСКА.

Със сигурност Томов и Младенов биха искали Буш да вкарва голове за отбора в групите на Шампионската лига. Тази мисъл обаче е прекалено далечна. Първо трябва да се покрият куп безумни (и престъпни според факторите на „Армията") задължения. Трябва да се уреди въпросът с базата. И чак тогава да се мисли за титли и лиги. Младенов и Томов са сред най-потърпевшите. Треньорът бе лишен през 2008-а от шанса да атакува със страхотен отбор груповата фаза на Лигата. Президентът - също.

През 2012-а бившите собственици на ЦСКА продадоха Жуниор Мораес дни преди злополучните мачове с „Мура", а в замяна не попълниха отбора с нищо. Миналото лято финансовите проблеми не успяха да задържат Емил Гъргоров и Джаксън Менди в ЦСКА точно преди „Зимбру". А всички първоначално набелязани футболисти отказаха да дойдат. Който не вярва, на да направи сравнение между титулярите срещу „Зимбру" и между тези, които играха в последното вечно дерби с „Левски" например.

Да, ситуацията в ЦСКА все още е критична. Сделката за Буш - дали е за 500 000 или за 1 500 000 евро (в зависимост от информациите в България и Англия) е повече от перфектна. Малко фирми изкарват за шест месеца тази сума, без да са вложили нищо. Дори без Буш ЦСКА ще се бори за титлата. Но целта е много по-голяма от едно първо място и дори една победа над „Ливърпул" - оцеляването. Томов и Младенов засега заслужават оценка 6.

Мораес пътува 30 км, за да види отбора

Жуниор Мораес пропътува 30 км, за да се види със своите приятели от ЦСКА. От футболистите в тима е останал единствено Апостол Попов. Но най-близките му хора са треньорът Стойчо Младенов и щабът му, новият член на екипа Тодор Янчев. „ЦСКА трябва да остане на първо място - каза Мораес, който е на лагер в Анталия с „Металург" (Донецк). - Аз не успях да стана шампион, но стискам всеки ден палци вие да го направите."

Мораес игра един сезон в ЦСКА и заслужи специално място в сърцата на феновете на тима.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ