БЕХ получи решението на ЕК за глобата от 77 млн. евро Вероятно дружествата ще го обжалват, като ще оспорят твърденията и размера на глобата

Соцвеличия питат: Срещу коя система се борим сега? Стотина важни мъже от преди 1989-а вдигнаха наздравици

Одобриха почивни дни на всички религиозни общности

Правителството отпусна близо 490 000 лева за мост в Елена

Тръмп обяви победа над „Ислямска държава“ в Сирия

Правителството отпусна над 10 млн. лева на общини в Пиринско

Прокуратурата е започнала досъдебно производство за смъртта на бебето, изхвърлено във водите на „Водното огледало“ в Кърджали

Прокуратурата поиска постоянен арест за Ценко Чоков

Орлин Павлов, Мариана Попова и Стефан Вълдобрев ще пеят на новогодишния концерт на София Именити творци и спортисти ще отправят видеопожелания към българите

ЕС забрани сламките и пластмасовите чаши Новите правила ще влязат в сила след 2 години

7 млн. лева даде правителството на област Монтана

Кметът на Павликени чете коледна приказка на децата от забавачка

Дядо Коледа раздаде подаръци на оперирани във ВМА деца

ЕК потвъди за хакерска атака срещу институции на евросъюза

Половин милиард евро за метро до „Левски“ и „Слатина“

Горанов иска преценка на активите на всички банки (oбзор)

“За да се върне доверието в банковата система, трябва да се направи преценка на качеството на активите на банките.” Това каза министърът на финансите Владислав Горанов пред Дарик радио. Подобен анализ беше направен в цялата Еврозона преди въвеждането на единния банков съюз, припомни той.

В края на 2014 г. управителят на БНБ Иван Искров също заяви, че има намерение да инициира преглед на качеството на активите на всички банки, опериращи в България. Тогава той обясни, че преценката ще се направи от външен консултант по методология на Европейската централна банка и трябва да започне до края на 2015 г.

Според Горанов, преди да се направи подобен анализ, “трябва да се въздържаме от опити да клатим лодката”. “Ако човек чете само медиите, може да остане с убеждението, че има сили, които имат интерес от дестабилизация на България”. “Без да смятам, че има апокалиптични сценарии, се забелязва, че се правят съзнателни опити в тази насока”, каза министърът на финансите и добави, че примерите с ЕРП-тата и “постоянните внушения по отношение на банките” доказват тезата му.

Горанов прогнозира, че дефицитът в бюджета за 2014 г. е възможно да бъде до 3% от БВП. За пореден път той се похвали с бюджетен излишък през януари заради повишените с 400-500 млн. лв. приходи и намекна, че ако изпълнението продължава по този начин, може да се мисли за великденска добавка към пенсиите.

Финансовият министър изрази подкрепа за предложението досегашният шеф на управление “Банково” в БНБ Димитър Костов да оглави банковия надзор в Централната банка, което беше направено от Искров. “Той е доказан професионалист и когато трябва да си подредиш къщата, избираш най-доброто, с което разполагаш”, каза Горанов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.