Горанов иска преценка на активите на всички банки (oбзор)

“За да се върне доверието в банковата система, трябва да се направи преценка на качеството на активите на банките.” Това каза министърът на финансите Владислав Горанов пред Дарик радио. Подобен анализ беше направен в цялата Еврозона преди въвеждането на единния банков съюз, припомни той.

В края на 2014 г. управителят на БНБ Иван Искров също заяви, че има намерение да инициира преглед на качеството на активите на всички банки, опериращи в България. Тогава той обясни, че преценката ще се направи от външен консултант по методология на Европейската централна банка и трябва да започне до края на 2015 г.

Според Горанов, преди да се направи подобен анализ, “трябва да се въздържаме от опити да клатим лодката”. “Ако човек чете само медиите, може да остане с убеждението, че има сили, които имат интерес от дестабилизация на България”. “Без да смятам, че има апокалиптични сценарии, се забелязва, че се правят съзнателни опити в тази насока”, каза министърът на финансите и добави, че примерите с ЕРП-тата и “постоянните внушения по отношение на банките” доказват тезата му.

Горанов прогнозира, че дефицитът в бюджета за 2014 г. е възможно да бъде до 3% от БВП. За пореден път той се похвали с бюджетен излишък през януари заради повишените с 400-500 млн. лв. приходи и намекна, че ако изпълнението продължава по този начин, може да се мисли за великденска добавка към пенсиите.

Финансовият министър изрази подкрепа за предложението досегашният шеф на управление “Банково” в БНБ Димитър Костов да оглави банковия надзор в Централната банка, което беше направено от Искров. “Той е доказан професионалист и когато трябва да си подредиш къщата, избираш най-доброто, с което разполагаш”, каза Горанов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини