Колата пали семейни войни

Когато двама души в сватбени одежди се вричат във вечна любов пред олтара, често получават пожелания като:

По вода да ви върви, а корабът на живота ви да се товари с любов, пари и късмет!

Или:

Да плавате славно по бурното море на живота, любовта ви да разбива всяко цунами!

Пътуването през живота обаче (почти) винаги е в автомобил, а не на кораб. А на предните седалки семейният мир често е в опасност. Тясното пространство под покрива на фамилния автомобил става арена не само на любовни обяснения и актове, но и на ожесточени словесни престрелки. Една дреболия може да подпали сериозен конфликт с трайни последствия както за участниците в него, така и за свидетелите. Анкета на водещ производител на автомобилни компоненти извади на бял свят шокиращи резултати. 75% от родителите псуват като каруцари пред децата си в колата, 51% крещят, 41% се карат. На представителите и на двата пола може да им писне и да решат да слязат. От колата и(ли) от връзката. Заради едното шофиране. Едно дребно камъче на пътя може да обърне семейния автомобил. Затова всяка дума по адрес на партньора зад волана трябва да се премери. В ситуации като следните:

Твърде бързо

- Има ограничение!

- Защо не караш по-бавно?

- Искаш да ни убиеш ли?

Тези реплики по адрес на водача (в повечето случаи мъж) му лазят по нервите. Тук психолози препоръчват един трик. Спътникът да поиска да шофира, да вдигне същата скорост и тогава да попита партньора си как се чувства на мястото до него.

Твърде бавно

- Дай малко газ!

- Искаш да ни изпреварят и тракторите ли?

- Никога няма да стигнем.

Тези забележки по адрес на водача (в повечето случаи жена) също му лазят по нервите. Всеки кара със скорост, при която се чувства сигурен. При дамите тази скорост обикновено е по-ниска. За да не се подпали фитилът на семейна война, най-добре мъжът да попита с разбиране:

- Уморена ли си?

- Искаш ли да се сменим?

- Няма ли да е по-добре аз да карам?

А сега накъде?

Един автомобил, едно кръстовище, двама души, две мнения по въпроса "А сега накъде?" Жената иска да пита минувачите, мъжът предпочита да рови в картата. Напрежението расте. Един съвет - независимо дали шофирате, или се возите - кажете само:

- И аз се ядосвам, че се объркахме. Случва се на всеки. Дай да видим как да намерим пътя - на картата или да питаме някой!

Защо оттук,

а не оттам?

Поканени сте на вечеря. Закъснявате. Единият (познайте кой) се бави с тоалета. Тръгвате в последния момент. И се бетонирате в някое задръстване.

Вечерята свършва. Единият (познайте кой) е пил алкохол. Другият трябва да кара. И минава по странен маршрут.

И в двата случая пътникът отпред (не)основателно се ядосва. За да не се случва така, можете да обсъдите предварително маршрута и да постигнете консенсус. Трудна работа, нали? Но не невъзможна.

Изпреварване

- Защо изпреварваш тук?

- Забранено е!

- Нищо не се вижда!

- Идва кола, ще се блъснем!

Изпреварването е като буре с барут, което може да взриви отношенията между двама души при най-малкото невнимание. Всеки от тях вижда ситуацията на пътя (и живота) с различни очи, има различна склонност към поемане на риск.

Какво ще помогне тук? Спътникът просто да обясни кога и защо се страхува при изпреварване.

Вместо

обобщение

Автомобилът е не само средство за придвижване, но и за тестване на разбирателството и поносимостта. Шофьорът винаги е в силната позиция, в колата той държи лостовете на властта. На път можеш да опознаеш човека до себе си, да научиш как мисли и действа в критични ситуации. И да чуеш словесното му богатство.

Излиза, че пътуването изисква постоянно внимание и съобразителност от всички. Затова ще завършим с член втори от Правилника за движение, където пише черно на бяло:

Участник в движението е всяко лице, което се намира на пътя и със своето действие или бездействие оказва влияние върху движението...

 

 

Това дразни жените 

32% от жените се дразнят, че мъжете им не спазват разумна дистанция.

28% се нервират, че мъжете им шофират бързо.

20% недоволстват, че мъжете им са невнимателни зад волана и се разсейват например с мобилния телефон.

16% не харесват температурата в колата, при която предпочитат да пътуват мъжете.

14% не понасят музиката, която пускат мъжете.

13% се дразнят от мръсните коли на мъжете.

 

Това дразни мъжете 

23% от мъжете се дразнят от лошата ориентация на партньорките си зад волана.

13% побесняват от факта, че жените им шофират с прекалено ниска скорост.

11% вдигат кръвно, защото жените им не умеят да паркират.

13% се ядосват, че жените не поддържат автомобилите.

13% от мъжете не харесват температурата, при която предпочитат да шофират жените.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл