Синоптик: Притеснявам се от нови наводнения през февруари

Януари си отива с малко по-високи средни температури. В момента в Западна България валежите са с около 10% над нормата. Месецът си отива със средни температури от порядъка на един до два градуса по-високи от средните. За сравнение мога да кажа, че средните климатични температури за София са от минус 6 до максимални 9 градуса. От последните климатични справки се очертава да бъдат от минус 4 до плюс 4. Като цяло месецът беше по-топъл, казва управителят на ТВ МЕТ Петър Янков пред „Монитор”.
„Дано прогнозите ми не се сбъднат, защото се надявам да се взети мерки най-накрая, но се притеснявам от нови наводнения. Защото валежите през февруари могат да предизвикат подобни бедствия”, каза той.

Експертът предупреждава, че опасните язовири трябва да бъдат източени.

„Предния път бяха източени южно от Ямбол и голяма част от наводненията бяха свързани именно с тези изпускания. Дано съответните служби да са взели мерки. Да са си направили изводите, защото при нас превенцията невинаги работи. Ето, сега при тези валежи, пак май ще се изненадаме. Проблемите, които идват с климатичните промени, са много сериозни и изкуствените водоеми трябва да се поддържат, да се правят и нови, защото тези потопи трябва да се контролират. Сега не сме в Средновековието, та хората да си местят шатрите от една място на друго. Вече сме в 21-ви век и големите преселения на народите не трябва да са свързани с климатичните промени. Трябва да се подхожда по друг начин. Макар че знаем толкова малко за природата и тя продължава да ни създава проблеми”, допълва Петър Янков.

Според него, февруари ще е доста динамичен месец. През първата му половина се очакват значителни количества валежи, докато втората му половина ще е по-суха и топла. Още на 1 февруари валежите ще са значителни по количество, предимно от дъжд, тъй като над страната преминава средиземноморски циклон. Ще паднат валежи между 30 и 60 литра на кв.м в Странджа, Източните Родопи. В останалите места: в Западна България ¬ около 20 л, в Северна – между 20 и 30 л за Видин и Русе.

„Дъжд и сняг ще има само в крайните северозападни райони. Валежите ще са предимно от дъжд, със снеговалежи предимно по планините. В Рила и Родопите ще вали мокър сняг и има опасност от лавини. Ето защо почивните дни няма да бъдат благоприятни за любителите на белите спортове. Времето ще се задържи със значителни количества валежи, ще е ветровито. Очакват се ветрове със сила 20-25 м в секунда. По високите части на планините туристите и скиорите са затруднени да стоят прави при такива ветрове. Този вятър е достатъчно силен и създава некомфортни условия за любителите на белите спортове. Температурите в общи линии няма да падат много, но в понеделник се очакват превалявания от дъжд и сняг в Западна и Северна България, а в южните райони – от дъжд. Снеговалежите ще бъдат слаби в сравнение с тези от неделя”, казва още експертът.

Той прогнозира, че след временно стабилизиране на 4 февруари отново се очакват силни ветрове и валежи от дъжд. Следва един по-продължителен период – 8-9-ти, когато ще вали и сняг. Температурите ще се понижат и Малък Сечко ще бъде в действие. Не случайно в народната метеорология хората са казали за февруари, че е един от най-динамичните месеци, с много бързи промени на времето.

„След десети февруари започва един продължителен период на по-топло време с повече слънце. Тези валежи, за които стана дума, се дължат на това, че почти цяла Западна и Северна Европа продължително ще бъдат под влияние на мощни циклони, които ще създават по-динамично време, бързо редуване на студ и топлина. През следващата седмица зимата ще бъде в действие с валежи, силни ветрове и изобщо с действия, които застрашават целия обществен живот”, казва още Янков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Времето