БСП се сдоби с усещане за предсрочни избори

БСП се сдоби с усещане за възможност за предсрочни парламентарни избори у нас. Това стана на сбирка на червените в Пловдив вчера, на която се обсъждаха перспективите пред столетницата и бъдещото и участие на местните избори.

"Предсрочните избори ще дойдат заради некадърната икономическа политика на правителството на ГЕРБ", обяви червеният депутат Валери Жаблянов. Той даде да се разбере това не е само негово усещане, но и на актива на БСП. Сред мотивите за появата на хипотезата за възможен предсрочен вот бил още факта, че ГЕРБ спрели няколко мащабни енергийни проекти, както и че нито един от големите въпроси в държавата не бил решен. В червените редици има много критики срещу управленската програма на сегашното правителство, а някои дори я наричат "сборник от мечти".

На въпрос дали партията ще работи за предсрочни избори, Жаблянов отвърна: "Разбира се!".

На фона на това изявление соцлидерът Михаил Миков обяви, че БСП е в криза, но това било и шанс да се реформира и да продължи напред.
Предшественикът му Сергей Станишев, който сега председателства Партията на европейските социалисти (ПЕС), посъветва БСП да се отвори към периферията, като привлече хора извън червените редици, но със силни позиции в обществото. Според него столетницата трябва да съумее да бъде носител на промяната и да не допусне "следващият президент на страната да е сегашният премиер". И той, и Миков отрекоха да са кандидати на левицата за държавен глава. Станишев не може да се кандидатира, тъй като не е роден в България.

Настоящият шеф на "Позитано"20 пък поиска БСП да се подмлади, като има квоти за млади хора на всички нива в партията.

Акцент

БСП смекчи тона към АБВ и обяви възможност за преговори за общи действия на местния вот, но при условие, че партията на Георги Първанов не подкрепя десни мерки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини