МВР: Няма пострадали хора при бедствията тази нощ, проведени са над 200 спасителни операции

За последното денонощие пожарникарите и спасителите са извършили над 200 аварийно-спасителни дейности в цялата страна, съобщи официално МВР . По-голямата част от сигналите са за отводняване и отстраняване на паднали дървета и клони. Към момента няма данни за пострадали хора в засегнатите населени места.
По разпореждане на министъра на вътрешните работи Веселин Вучков е активиран централния оперативен щаб на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“.
Силният вятър и обилните валежи усложниха обстановката в областите Бургас, Смолян, Кърджали, Хасково, Варна и Монтана.

Най-тежка е обстановката в гр. Бургас, където е обявено частично бедствено положение. Към този момент има данни за наводнени над 120 къщи, мазета и дворове.

В кв. "Долно Езерово" нивото на водата по всички улици е между 50 и 80 см, на място са разположени екипа на пожарната, които следят обстановката и помагат на засегнатите от природното бедствие. Късно снощи от вилно селище „Черниците“ са изведени 10 души, които са настанени в общински център. Водата е заляла участъци от пътя Ветрен-Бургас и Бургас-Поморие, наводнени са множество имоти в кв. "Лозово" и гр. Средец, от където са евакуирани 30 души.

Проливните дъждове са причина за активизиране на свлачища на територията на община Сатовча, област Благоевград. Затворен е пътя гр. Гоце Делчев – Сатовча. Свлачища затрудняват достъпа до селата Долен, Плетена и Осина. На място е изпратена тежка и верижна техника. Достъпа до населените места в региона се осигурява по обходни маршрути.

Обявено е бедствено положение на територията на община Смолян. Към момента нивото на река Черна остава високо. Създадена е организация за евакуиране на хора и техника от застрашените райони и за изграждане на диги и насипи. В кв. “Устово“ реката е на 40 см от преливане извън коритото. Река Триградска е преляла край селата Триград и Змеица.

Усложнена е обстановката в град Дългопол, област Варна, където има наводнени дворове и къщи. На място работят три пожарни екипа. Извършена е евакуация на хората от ниските части на града. Тази нощ язовир „Елешница” е започнал да прелива. Река Ана дере, приток на река Провадийска, е излязла от коритото си при село Блъсково. Спряно е изпускането на язовир „Снежина” в община Провадия, продължава контролираното изпускане на язовир „Черковна”.

Старият път между Свиленград и Любимец е наводнен. В момента екипи отводняват мазета в Любимец и село Лозен.

Обстановката в област Монтана постепенно се нормализира. Електрозахранването на повечето населени места е възстановено. Всички пътища в общината са почистени и проходими.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини