Бил Гейтс: В следващите 15 години животът на хората в бедните страни ще се подобрява

Бил Гейтс, основател и дългогодишен лидер на Microsoft, вярва, че технологиите ще променят живота на бедните по света за 15 години. „Преди 40 години Пол Алън и аз се обзаложихме, че софтуерът ще промени света. Днес ние с Мелинда правим един нов залог”, написа преди часове в блога си Бил Гейтс, който днес е посветил работата си изцяло на благотворителност.

Залогът, за който той говори сега, гласи, че съвременните технологии ще променят и радикално ще подобрят живота на най-бедните хора по света. „В следващите 15 години животът на хората в бедните страни ще се подобрява по-бързо, отколкото през което и да е друго време в историята. Животът им ще се подобри повече от всеки друг”, обещава семейство Гейтс.

„Днес ние залагаме нашите време, пари и доверие, с което се ползваме, върху този залог, и призоваваме останалите да се присъединят към нас, защото смятаме, че никога не е имало по-подходящо време да ускорим прогреса и да постигнем по-голям ефект върху света”, пише Гейтс.

„Някои ще кажат, че е ирационално да прави подобен залог. Скептиците разглеждат проблемите на света и заключават, че нещата само се влошават”, посочва известният филантроп и признава, че за някои страни по света трудностите ще продължат.

„Ала ние смятаме, че през следващите 15 години ще видим големи научни постижения в полза на повечето хора в бедните страни. Те ще могат да живеят по-дълго и в по-добро здраве. Ще имат безпрецедентни възможности да получават образование, да ядат питателна храна, да използват мобилно банкиране. Тези открития ще бъдат резултат от иновациите в областта на технологиите – от нови ваксини и по-устойчиви хранителни култури до много по-евтини смартфони и таблети – и чрез иновации, които позволяват всички тези хубави неща да достигат до повече хора”, описва приказното бъдеще Бил Гейтс.

„Богатият свят”, както го нарича Гейтс, ще се вълнува също от всички иновации и открития. Но подобренията в живота на бедните хора ще бъдат много по-значителни, направо фундаментални. Те ще са основата на много по-здравословен и по-продуктивен начин на живот.

„Чудесно е, че все повече хора в богатите страни ще могат да гледат филми на супер-екрани с висока резолюция”, дава пример Гейтс, „но много по-значимо е това, че същите тези екрани с висока резолюция ще направят възможни високотехнологични медицински операции, които ще спасяват човешки животи”, допълва той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят